Ψωμάκια Μπριος για τον Καφέ σας

Συστατικά:

650 gr αλεύρι 00 *
130 γραμμάρια ζάχαρης
100 γρ βούτυρου
160 ml γάλακτος
4 αυγά
25 γρ μαγιά
ένα σακουλάκι βανιλλίνης
ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι
ένα μικρό ποτήρι ρούμι
μια πρέζα αλάτι
Για κάλυψη:
1 αυγό
σπόρους ζάχαρης

*Μαλακό αλεύρι ή φαρίνα 00: Το αλεύρι από μαλακό σιτάρι, με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή και έχει πιο άσπρο χρώμα από το σκληρό. Είναι ιδανικό για κέικ, μπισκότα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, καθώς και για όλα τα γλυκά.

Εκτέλεση

Κατ ‘αρχάς, θερμαίνετε το γάλα, ρίξτε το σε ένα μπολ και προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά που θα διαλύσετε με τα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστείτε για περίπου μισή ώρα κοντά σε ένα ζεστό μέρος.
Εν τω μεταξύ, λιώστε το βούτυρο και μόλις λιώσει, αφήστε το να κρυώσει.
Προσθέστε στο μίξερ το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, το πορτοκάλι και το φακελάκι βανίλιας. Μετά από 30 λεπτά, μπορείτε να προσθέσετε τη διαλυμένη μαγιά στο γάλα και να αρχίσετε να ανακατεύετε τα συστατικά, προσθέτοντας σταδιακά το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το ρούμι και μια πρέζα αλατιού. Όταν τα συστατικά αρχίζουν να αναμειγνύονται, αφαιρέστε το σύρμα και χρησιμοποιήστε το άγκιστρο στο μίξερ σας. Ζυμώνουμε για περίπου είκοσι λεπτά και αν η ζύμη είναι ακόμα υγρή, προσθέστε περισσότερο αλεύρι.


Όταν η ζύμη γίνει ομαλή και μαλακή, θα είναι έτοιμη, να την επεξεργαστείτε γρήγορα με τα χέρια σας και τοποθετήσετε σε ένα βουτυρωμένο μπολ, και καλύψετε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε να φουσκώσει για περίπου 3 ώρες.


Όταν η ζύμη φτάσει στο σωστό επίπεδο της διόγκωσης,

τοποθετήστε την σε μια σανίδα ζαχαροπλαστικής και επεξεργαστείτε την με τα χέρια σας.
Για να φτιάξω τις πλεξίδες, έφτιαξα μπάλες των 50 γρ. Απο την κάθε μία, σχημάτισα μπαστούνια με τα χέρια μου και άρχισα να τα πλέκω κοτσίδες! 


Τοποθετήστε τις πλεξίδες σε ένα ταψί και άφησα να φουσκώσουν για άλλα 30/40 λεπτά  καλυμένες με ένα πανί.
Τέλος, βουρτσίστε τα με το χτυπημένο αυγό και διακοσμήστε σπόρους ζάχαρης.


Ψηηστε σε 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσο καφέ χρώμα!
Είναι νόστιμα να τα φάτε μόλις βγούν από το φούρνο,

διαφορετικά κλείστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην ξεραθούν!

Απολαύστε με τον καφέ σας σας! ❤

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα με μαριναρισμένο κοτόπουλο και λεμονάτη σως
Επόμενο άρθροΕκμέκ Κανταίφι με Κρέμα Μαστίχας, Σαντιγί και Φιστίκι Αιγίνης