Ψωμάκια τόνου

Αυτή η συνταγή για σπιτικό κουλούρι τόνου είναι πολύ απλή και αρκετά εύκολη στην παρασκευή της. Τόσο νόστιμο, ιδανικό για γρήγορα γεύματα ή σνακ.

Συστατικά:

Γέμισμα *
• 140 gr σε κομμάτια ελαφρού τόνου σε νερό, στραγγισμένα
• 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 κοτσάνια κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
• 1/4 φλιτζάνι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
• Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

• 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το πασπαλισμα
• 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαία ξηρή μαγιά
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
• 1/4 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
• 1 αυγό χτυπημένο
• 1 κρόκο αυγού για γλασάρισμα
• σουσάμι για επικάλυψη

Οδηγίες:

Για την Γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά. Αφήνω στην άκρη.

*Σημείωση: Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τη γέμιση σοτάροντας το κρεμμύδι με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για 2 λεπτά ή μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τον τόνο, αλατοπιπερώστε, περιχύστε με λίγο χυμό λεμονιού, αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. . Προσθέστε το κρεμμύδι και τον κόλιαντρο, ανακατέψτε. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αφήνουμε στην άκρη.

Για την ζύμη
• Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα. Πασπαλίζουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε. Αφήστε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 10 λεπτά.
•Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το μισό μείγμα στη μαγιά. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη και στη συνέχεια ρίχνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
•Ζυμώνουμε τη ζύμη για 12-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαστική, λεία και να μην κολλάει πια.

• Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.
• Διαμορφώστε την ζύμη σε ένα κούτσουρο διαμέτρου περίπου 7,5 εκ. Κόβουμε σε δύο ίσα μέρη. Κόψτε κάθε μισό στη μέση και ούτω καθεξής μέχρι να έχετε 16 κομμάτια και στη συνέχεια σχηματίστε μπαλάκια.
• Ισιώνετε κάθε κομμάτι και γεμίζετε με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Μαζεύουμε τις άκρες και σφραγίζουμε καλά.
Βάλτε μια θήκη για cupcakes, με την κλειστή πλευρά προς τα κάτω. Βαζουμε σε ταψί και σκεπάζουμε . Αφήνουμε να φουσκώσει για 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί ξανά.
• Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
• Αλείψτε τα με κρόκο αυγού, πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Σερβίρετε και απολαύστε!

ΠΗΓΗ: Cook With Hermie

Προηγούμενο άρθροΣοκολατένιο Kέικ Μπανάνας
Επόμενο άρθρο“Μπακλαβάς” με καρύδια, μήλα και σταφίδες.