Ψωμάκια φούρνου με γέμιση μαρμελάδας μήλου!

Απαλές, αφράτα ψωμάκια με απερίγραπτο γευστικό άρωμα!

Υλικά:

– 250 ml ζεστό γάλα.
– 20 gr φρέσκια μαγιά ή 7 gr ξηρή μαγιά.
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 100 γραμμάρια ζάχαρης
– 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ – προαιρετικά.
– 1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού
ζάχαρη βανίλιας ή βανίλιας.
– 50 γραμμάρια βούτυρο;
– 500-550 gr αλεύρι
– 20 γρ λάδι
– 450 γρ πυκνή μαρμελάδα.

Για άλειμμά:
– 1 κρόκος
– 1 κουταλιά της σούπας γάλα
– 15 γρ βούτυρο.

Εκτέλεση:

1. Ρίξτε το ζεστό γάλα (35-38 ° C) σε ένα μπολ, προσθέστε την θρυμματισμένη μαγιά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
2. Προσθέτουμε αλάτι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το αυγό και το ασπράδι, τη ζάχαρη βανίλιας και το χλιαρό λιωμένο
βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.
3. Ενσωματώνουμε σταδιακά το προ-κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με τα χέρια μας
για τουλάχιστον 7-8 λεπτά.
Συμβουλή. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από την ποιότητα και την υγρασία του.

4. Ρίχνουμε λίγο λάδι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί τελείως το λάδι.
5. Αλείφουμε τη φόρμα και τη ζύμη με λάδι, τη στρογγυλοποιούμε, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, καπάκι ή βρεγμένη πετσέτα
και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος χωρίς, μέχρι να αυξηθεί σε όγκο 2-3 φορές. Χρειάζονται 1-2 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες που προβλέπετε για τη ζύμη.
Συμβουλή. Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη σε κλειστό φούρνο με αναμμένο φως ή να ζεσταθεί στους 35-40 ° C.

6. Ανακατεύουμε καλά τη πυκνή μαρμελάδα μήλου.
7. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι, μεταφέρουμε τη ζύμη και μαζεύουμε τις άκρες στη μέση. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 18 ίσα κομμάτια (55 gr το καθένα).
8. Τα στρογγυλοποιούμε, τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
9. Μετά από αυτό, τα ανοίγουμε με το πλαστη. Αν χρειαστεί, βοηθήστε με λίγο αλεύρι.
Η ζύμη είναι μαλακή και ευχάριστη.

10. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτη μαρμελάδα (25 γρ.), κολλάμε καλά τις άκρες, για να μην τρέξει η γέμιση στο ψήσιμο και τα τοποθετούμε στο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, κρατώντας την απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν περίπου 2 φορές σε όγκο.
11. Βάλτε τα ψωμάκια στον ζεστό φούρνο για 20 λεπτά να προζυμώσουν, στη συνέχεια αφαιρέστε το ταψί και ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 180 ° C.

12. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα, αλείφουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να στεγνώσουν στην επιφάνεια.
13. Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στο 2ο ή 3ο βήμα από κάτω και ψήνουμε τα ψωμάκια για 17-18 λεπτά.
Τα αφαιρούμε μόλις ροδίσουν, για να μην στεγνώσουν πολύ.
14. Αλείφουμε τις ζεστές πίτες με λιωμένο βούτυρο ή φρέσκο ​​νερό.

Ένας ολόκληρος δίσκος με αφράτες και απίστευτα νόστιμα ψωμάκια!
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γέμιση φρούτων, τυρί ή αποξηραμένα φρούτα.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Προηγούμενο άρθροΓλώσσες της πεθεράς
Επόμενο άρθροΚέικ σοκολάτας για το οποίο δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε φούρνο