Ψωμί γάλακτος!

Υλικά

κρέμα αλευριού
40 γρ αλεύρι
200 γρ χλιαρό νερό 

για την ζύμη
560-600γρ αλεύρι,
1 αυγό,
260γρ χλιαρό γάλα,
αλάτι 10γρ,
ζάχαρη 60γρ,
μαγιά ξερή 11γρ,
βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 50 γρ.
Για άλειμμα κρόκο και 1 κουταλιά της σούπας γάλα.

Εκτέλεση

Προζύμη:

Αραιώστε 40 γρ αλεύρι σε 200 γρ χλιαρό νερό για να μην υπάρχουν σβώλοι.
Βάλτε σε χαμηλη φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει. Μεταφέρετε σε άλλο δοχείο, καλύψτε με μεμβράνη επαφής. Αφήστε σε ζεστό μέρος.

Ζύμη:

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα, αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα αλευριού ανακατεύουμε καλά για να μην υπάρχουν σβώλοι. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα χτυπημένο αυγό, αλάτι. Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε ζάχαρη. Ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας αλεύρι σε δόσεις. Όταν ανακατεύτηκε όλο το αλεύρι, η ζύμη μαζεύτηκε σε μια μπάλα.
Τώρα προσθέστε το μαλακό βούτυρο και ανακατέψτε το στη ζύμη. Ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά, βοηθώντας με μια σπάτουλα, η ζύμη είναι κολλώδης. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι (σκονίζοντας ελαφρά το τραπέζι).
Αλλά εξακολουθεί να κολλάει αρκετά!
Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ αλειμμένο με φυτικό λάδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5-2 ώρες σε ζεστό μέρος.
Στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 8 μέρη (περίπου 155 γρ. το καθένα), κάνουμε μπαλάκια.

Στη συνέχεια, διαμορφώστε το καθένα σε ένα ορθογώνιο, διπλώστε από τη μία άκρη μέχρι τη μέση, και διπλώνουμε την άλλη άκρη από πάνω. Το τυλίγουμε κατά μήκος, το αναποδογυρίζουμε και τα βάζουμε στη φόρμα.


Κάνετε αυτό με όλες τις μπάλες 4 ρολά σε μια φόρμα.
Φόρμα 35*10*7 ή 26*11*8. (αυτα τα εχω)
Αφήστε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια αλείφουμε με κρόκο αυγού και γάλα.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180*. Αν το πάνω μέρος σκουραίνει πολύ, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Καλή όρεξη.

ΠΗΓΗ: Ирина Переверза

Προηγούμενο άρθροΦουντουκόπιτα
Επόμενο άρθροΗ Πατσαβουρόπιτα του Παππού