Ψωμί Φρέσκο

Η Συνταγή είναι από τα Μητσομαγειρέματα

Υλικά Συνταγής

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
3 κούπες χλιαρό νερό (680 με 700γρ).
2 φακελάκια ξερή μαγιά (περίπου 18 με 20γρ) ή 75γρ νωπή μαγιά.
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη.
1 με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Συνταγή για ψωμί στη γάστρα.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Σε μια «λεκάνη» βάζουμε 3 κούπες χλιαρό νερό (680 με 700γρ), 2 φακελάκια ξερής μαγιάς, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και με ένα σύρμα τα χτυπάμε να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε και λίγο αλεύρι με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ώστε να γίνει χυλός… Μετά από λίγο βάζουμε και το αλάτι. 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι!
Έπειτα, βάζουμε όλο το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε και ακόμη 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και φροντίζουμε να πάει γύρω γύρω της ζύμης ώστε να μην κολλήσει όταν θα φουσκώσει.
Σκεπάζουμε το σκεύος μας με ζελατίνα και το έχουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μιάμιση ώρα (90λεπτά).

 

Η ζύμη θα έχει φουσκώσει… Την πατάμε να ξεφουσκώσει και την βάζουμε στην γάστρα αφότου την έχουμε λαδώσει.
Με το καπάκι κλειστό βάζουμε τη γάστρα (μέσα σε σακούλες, κουβέρτα…) σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει ξανά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Στην συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για τα υπόλοιπα 25 ή 20 λεπτά. Συνολικά 1 ώρα ψησίματος.
Χωρίς γάστρα.
Αν δεν έχουμε γάστρα και έχουμε ταψί – φόρμα τότε ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Στο πρώτο 40λεπτο, βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω από το ψωμί και την αφαιρούμε για το υπόλοιπο της ώρας…

 

Με νωπή μαγιά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπή μαγιά. Πρώτα πρέπει να την “πιάσουμε”. Πριν την αγοράσετε, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να είναι φρέσκια και όχι να βρίσκεται “στις τελευταίες μέρες της”. Διαλύουμε 75γρ. μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Μόλις διαλυθεί, βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και το χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, για να χυλώσει, τη σκεπάζουμε με ζελατίνα και την έχουμε σκεπασμένη με μια κουβέρτα, σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Προσοχή!!! Αν δεν φουσκώσει η μαγιά, την πετάμε και κάνουμε άλλη!!! Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.
Καλή επιτυχία!!!

Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΠλαστός η πίτα της αγρότισσας
Επόμενο άρθροΑφράτα και Φουσκωτά ψωμάκια