Πώς να μαγειρέψετε τηγανητό ψάρι για να τους τρελάνετε όλους; 🙀Η απάντηση είναι απλή – σε κουρκούτι, φυσικά. 😘
Το κουρκούτι εμποδίζει το ψάρι να έρθει σε επαφή με το λάδι και να απορροφήσει το περιττό λίπος, ενώ το ψάρι είναι εμποτισμένο
με τη γεύση του κουρκούτιου και μαγειρεύεται στον δικό του χυμό.
Γίνεται πολύ τρυφερό και ζουμερό μέσα.
Επιπλέον, η υγρή ζύμη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτει όγκο στο πιάτο και το κάνει πιο χορταστικό.
✅1. Ψάρι σε κουρκούτι τυριού
Συστατικά:
– 3 κ.σ. κουταλιές μαγιονέζα
– 4 αυγά
– 100 γραμμάρια σκληρό τυρί + λίγο αλεύρι
Τρίβουμε το τυρί σε χοντρό τρίφτη, ανακατεύουμε με τα αυγά και τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο αλεύρι. Ανακατέψτε τα πάντα ξανά.
Βουτάμε το ψάρι σε κουρκούτι και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε ένα τηγάνι.
✅2. Ψάρι σε κουρκούτι πατάτας
Συστατικά:
– 3 πατάτες
– 1 αυγό
– 2 κ.σ. κουταλιές αλεύρι
– αλάτι – για γεύση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι.
Τυλίγουμε το φιλέτο ψαριού σε μια «κουβέρτα» πατάτας και πιέζουμε σταθερά το κουρκούτι πάνω στο ψάρι και τηγανίζουμε και από τις
δύο πλευρές σε φυτικό λάδι.
✅3. Ψάρι σε κουρκούτι γάλακτος
Συστατικά:
– 400 ml γάλα
– 6 αυγά
– αλάτι – για γεύση
– φυτικό λάδι – για τηγάνισμα
– 1,5 κιλό φιλέτο ψαριού
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, το αλάτι, το αλεύρι και χτυπάμε καλά όλα μέχρι να γίνει η σύσταση
της υγρής κρέμας γάλακτος.
Προσθέστε προσεκτικά τα ασπράδια των αυγών, χτυπημένα σε αφρό, στο κουρκούτι και ανακατέψτε πολύ προσεκτικά.
Βουτήξτε στο κουρκούτι και τηγανίστε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
✅4. Ψάρια σε κουρκούτι μπύρας
Συστατικά:
– 100 γρ αλεύρι
– 1 αυγό
– 150 ml ελαφριά μπύρα
– 2 κ.σ. κουτάλια φυτικού ελαίου
– 500 γρ φιλέτο ψαριού
Διπλώνουμε προσεκτικά το ασπράδι στο αλεύρι. Προσθέστε μπύρα και φυτικό λάδι. Το κουρκούτι βγήκε πολύ ρευστό.
Βουτάμε το ψάρι στη ζύμη και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.
✅5. Κόκκινο ψάρι σε κουρκούτι, κινέζικο στυλ
Συστατικά:
– 1 αυγό
– 2 κ.σ. κουτάλια άμυλο καλαμποκιού
– 500 γρ φιλέτο κόκκινο ψάρι
Χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και το αλάτι κατά βούληση.
Βουτήξτε το ψάρι στη ζύμη και τηγανίστε και από τις δύο πλευρές σε πολύ δυνατή φωτιά.
✅6. Ψάρι σε κουρκούτι ασπραδιων
Συστατικά:
– 4 ασπράδια αυγών
– αλάτι
– 3 κ.σ. κουταλιές αλεύρι
– 1 κ.σ. μια κουταλιά νερό
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά.
Βουτάμε το ψάρι στη ζύμη και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.
👉Λάβετε επίσης υπόψη τις παρακάτω συμβουλές για το τηγάνισμα ψαριών σε κουρκούτι:
τοποθετήστε τα κομμάτια φιλέτου μόνο σε πολύ καυτό λάδι και όχι πολύ στριμωχυα μεταξύ τους, διαφορετικά θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Για να αποκτήσετε τραγανή κρούστα, μην σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι όσο τηγανίζετε.