Αλμυρά Ψωμάκια

Συστατικά

για ζύμη
450 γρ μαλακό αλεύρι
150 ml γάλα
100 ml ξινό νερό
50 ml λάδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
15 g ξηρής μαγιάς
1 τεμ αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για τη ζύμη
125 γρ βούτυρο / βούτυρο

για Επάλειψη
1 κρόκος αυγού
αν χρειαστεί σουσάμι

Παρασκευή

1 Για τη ζύμη, ρίξτε τη μαγιά και τη ζάχαρη πάνω στο χλιαρό γάλα και αφήστε το να φουσκώσει. Χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε αλάτι και λάδι και χτυπάμε περισσότερο, προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ξινό νερό και ανακατεύουμε. Προσθέστε αλεύρι και ζυμώστε μια λεία, μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει δύο φορές.
Χωρίστε τη ζύμη που έχει φουσκώσει σε 16 μπάλες, ίσως περισσότερες για μικρότερα σαλιγκάρια, απλά πρέπει να έχετε ζυγό αριθμό.
Ανοίξτε κάθε μπάλα με έναν πλάστη και καλύψτε με λιωμένο και ελαφρώς κρύο βούτυρο, διπλώστε σε ρολό και τοποθετήστε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα δίσκο. Αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.

2 Πάρτε δύο ρολά, το καθένα μήκους περίπου 30-35 εκατοστώνι πλέξτε τα αλλάζοντας τα το ένα πάνω στο άλλο και τυλίξτε το σε σαλιγκάρι οπότε δουλέψτε με όλα τα ρολά
3 Τοποθετήστε τα έτοιμα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος
4 Αλείψτε με χτυπημένο κρόκο αυγού
5 Πασπαλίζουμε με σουσάμι
6 Ψήνουμε στους 220 C για να ροδίσουν καλά

Πηγή: coolinarika

Προηγούμενο άρθροΤα Τεμπέλικα μπακλαβαδάκια
Επόμενο άρθροΠιπεριές με σάλτσα ντομάτας