Αφράτα κουλούρια με βούτυρο

Χωρίς αμφιβολία, τα αφράτα κουλούρια βουτύρου αποτελούν μια κλασική λιχουδιά που αγγίζει τις καρδιές και τους γευστικούς κάλυκες όλων. Η βελούδινη υφή τους, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και η γλυκιά γεύση τους τα καθιστούν ιδανικά για κάθε περίσταση, είτε για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, είτε για να τα μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

200 ml ζεστό γάλα
100 ml ζεστό νερό
60 ml λάδι
2 ασπράδια αυγών
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
570 g αλεύρι (κοσκινισμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 g μαλακό βούτυρο

Για το άλειμμα:

2 κρόκοι αυγών
1 ασπράδι αυγού
30 g μαλακό βούτυρο
Σουσάμι (ασπρόμαυρο) για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το νερό, το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη.
Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 3-4 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες.

Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ελλειπτικό σχήμα (φανταστειτε όπως ειναι οι ζυμες για πεινιρλι).
Αλείφουμε με βουτυρο και κάνουμε σχισμές κατά μήκος με ένα εργαλειο που κοβουμε την πίτσα, αφήνοντας ένα εκατοστό από την αρχή και το τέλος της ζυμης.
Κυλάμε σε τις ζυμες τωρα διαγωνια να γινει κορδονι.
Σχηματίζουμε τα κορδονια σε σχήμα κουλουριού.

Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
Ανακατεύουμε τους 2 κρόκους αυγού με το 1 ασπράδι και αλείφουμε τα κουλουράκια.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.
Καλή όρεξη!

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στη ζύμη για extra άρωμα.
Αν θέλετε τα κουλουράκια σας να γίνουν πιο τραγανά, ψήστε τα στους 200°C για 20 λεπτά.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σουσάμι με ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους ή με σοκολάτα τριμμένη.

Προηγούμενο άρθροΓλυκάκια ψυγείου χωρίς τύψεις!
Επόμενο άρθροΑφράτα ψωμάκια με τυρί