Αγνόπιτες με ξινομυζήθρα 

Γεύση:

  • Η ξινομυζήθρα προσδίδει μια αλμυρή και πικάντικη γεύση, που ισορροπεί τέλεια με την γλυκιά ζύμη.
  • Η ρακή δίνει μια δροσερή αίσθηση και αρωματίζουν υπέροχα τις αγνόπιτες.
  • Το μέλι ή πετιμέζι, που περιχύνεται στο τέλος, προσθέτει μια γλυκιά πινελιά και κάνει το σνακ ακόμα πιο απολαυστικό.

Υφή:

  • Η ζύμη είναι μαλακή και αφράτη, ενώ η ξινομυζήθρα δημιουργεί μια ωραία υφή με μικρά κομματάκια.
  • Τηγανισμένες μέχρι να χρυσαφίσουν, οι αγνόπιτες είναι τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό.

Εμφάνιση:

  • Χρυσαφένιες και φουσκωμένες, οι αγνόπιτες έχουν όμορφη όψη που ελκύει.
  • Το μέλι ή πετιμέζι που γαρνίρει, δίνει μια γυαλιστερή όψη και κάνει το σνακ ακόμα πιο λαχταριστό.

Συνολικά:

  • Οι αγνόπιτες με ξινομυζήθρα είναι ένα πεντανόστιμο και χορταστικό σνακ, ιδανικό για πρωινό, δεκατιανό ή ως συνοδευτικό.
  • Η γευστική αντίθεση αλμυρού-γλυκού, η τραγανή υφή και η αρωματική γαρνιτούρα, κάνουν τις αγνόπιτες μια ξεχωριστή πρόταση.
  • Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια αυθεντική Κρητική συνταγή, γεμάτη γεύση και παράδοση, οι αγνόπιτες με ξινομυζήθρα είναι η ιδανική επιλογή!

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα υλικά, όπως μυρωδικά (π.χ. ρίγανη), ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή πιπεριές.
  • Φροντίστε να τηγανίσετε τις αγνόπιτες σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ρακή, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ούζο ή τσίπουρο.

Εν κατακλείδι, οι αγνόπιτες με ξινομυζήθρα είναι ένα γευστικότατο και εύκολο στην παρασκευή σνακ, που θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

Για τη ζύμη

2 φακελάκια μαγιά,
400γρ χλιαρό νερό,
1/3 ζάχαρη,
1/3 κγ αλάτι,
1/2 κρασοπότηρο ρακή
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει.
399 γρ ξινή μυζήθρα

Εκτέλεση

Στο μπολ ρίχνω το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακή και ανακατεύω.
Διαλύω μέσα στο υγρό μείγμα τη μαγιά.
Ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και την και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
Δημιουργείται μια ζύμη μαλακή. Προσοχή στο αλεύρι,η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρώς.
Σε ένα άλλο μπολ βάζω την ξινή μυζήθρα και τη σπάω με ένα πιρούνι να θρυμματιστεί.

Πιάνουμε ποσότητα όσο ένα μανταρίνι,το κάνουμε μπαλάκι,το ανοίγουμε με το χέρι , βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα και το κλείνουμε
σαν πουγκί. Το ζουλαμε λίγο να γίνει πλακέ και τα αφήνουμε να ανέβουν πριν τηγανίσουμε. Σερβίρουμε με μέλι.
Η δοσολογία αυτή μου έβγαλε περίπου 45 τεμ. Ελάτε να πιούμε μια ρακή, είναι το καλύτερο συνοδευτικό της!!!!!

Η Συνταγή είναι της Μαρίνα Κρήτη 

Προηγούμενο άρθροΑρωματικό κέικ με πορτοκάλι και αγνό ελαιόλαδο
Επόμενο άρθροΧτένι με κουσκούς βρασμένο στο κρεατόζουμο