Αγριοκούνελο με μανιτάρια στην γαστρα

Μας χάρισαν ένα άγριο κουνέλι, το ετοίμασα για πρώτη φορά, έχοντας διαβάσει πολλά για το πώς γίνεται η επεξεργασία του κρέατος πριν το μαγείρεμα και πόσο νόστιμο είναι να μαγειρεύεται χωρίς ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση. Το κρέας αποδείχθηκε πολύ ζουμερό, απλά διαλύθηκε.

Υλικα:

1/2 αγριοκουνέλι / 700 γρ./
πατάτες 700 γρ
φρέσκα μανιτάρια 250 γρ
κρεμμύδι 4 κεφάλια
μαϊντανός 1/2 ματσάκι
σελινόριζα 1 κοτσάνι
μαύρη ζάχαρη 2 κγ
λευκό κρασί 100 ml
300 ml ζωμό λαχανικών
2-3 σκελιδες σκόρδο
δάφνη
μπαχαρι
λάδι
αλάτι-πιπέρι
Τσίλι 1 κουτ.γλ

Εκτέλεση:

Το κουνέλι γδερνετε, εκσπλαχνίζεται, πλένεται και μουλιάζεται για 3 έως 5 ώρες σε κρύο νερό.
Μετά περιχύνεται με τη μαρινάδα από ξύδι, νερό, μαύρο πιπέρι και δάφνη, μένει μέσα για 12 ώρες /αν είναι πιο νέο /ή 24 ώρες /αν είναι πιο μεγάλο/.

Μετά από αυτό, το κουνέλι πλένεται άφθονο με κρύο νερό και κόβεται σε κομμάτια, τα οποία στεγνώνουν με χαρτί κουζίνας και τηγανίζονται σε καυτό λαδι.Το κουνέλι αφαιρείται σε πιατέλα. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη στο ίδιο λιπος, ανακατεύοντας και μετά προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια τα χόρτα. Καρυκεύουμε με αλάτι, μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη.

Μια γαστρα λαδώνεται,τοποθετούνται στον πάτο μερικές από τις πατάτες και τα καρότα, το τσίλι, λίγο από το κρεμμύδι και τα μανιτάρια . Τακτοποιούμε τις μερίδες του κουνελιού, το υπόλοιπο κρεμμύδι και τα μανιτάρια και από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες πατάτες και τα καρότα. Προσθέτουμε το λευκό κρασί, το ζωμό. Η γαστρα κλείνεται, μπαίνει σε κρύο φούρνο και ψήνεται στους 200 βαθμούς για 2 ώρες και 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγει και χωρίς καπάκι ψήνεται για άλλα 10 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Η Συνταγή είναι από το mytasted

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γεμιστός Λαγός ή Κουνέλι με πατάτες στην γάστρα

Γεμιστός Λαγός ή Κουνέλι με πατάτες στην γάστρα

Υλικά

1 λαγουδάκι ή κουνέλι 1.300 κιλών
100 γρ μπέικον,
3 κρεμμύδια χοντροκομένα και μισό κρεμμύδι,
1 τριμμένη ντομάτα,
λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας,
μισή κόκκινη πιπεριά,
ρύζι,
1 κσ βουτυρο
1/2 κγ Παπρικα
2 καρότα
2-3 πατάτες,
ρίγανη,
αλάτι και πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση

Έπλυνα και καρυκευσα το λαγουδάκι με αλάτι και πιπέρι! Σε μια γάστρα στο κάτω μέρος έβαλα φέτες μπέικον, χοντροκομμένα κρεμμύδια. Έκοψα μισό κρεμμύδι, τριμμένη ντομάτα, λίγα φύλλα φρέσκιας δυόσμο, μισή κόκκινη πιπεριά, έβαλα ρύζι, η ποσότητα ριζιου κρίνεται από το μέγεθος του κουνελιού.
Περιχύστε το μείγμα με λάδι και ανακατέψτε. Γεμίζω το κουνέλι και κλείνω την κοιλιά με ένα ξύλινο σουβλάκι.
Απλώνω λίγο βουτυρο με παπρικα. Τοποθετώ το κουνέλι στην βάση του μπέικον και του κρεμμυδιού. Γύρω του έβαλα φέτες καρότα και πατάτες, αρωματισμένες με αλάτι, ρίγανη, μαύρο πιπέρι! Ρίχνω πολύ λάδι από πάνω και ρίχνω νερό με λίγο αλάτι στη μέση της κατσαρολας. Κλείνω και βάζω σε ένα κρύο φούρνο, ανάβω στους 200 βαθμούς
και μετά από περίπου 45/60 λεπτά μειώστε σε 180 μέχρι να είναι έτοιμο, δηλαδή μετά από περίπου 2 ώρες και μισή!
Σερβίρεται με μπρόκολο, το οποίο έψησα ελαφρά με λαδι, σκόρδο και πιπέρι, νερό.

Σας εύχομαι μια υπέροχη μέρα!

 

Προηγούμενο άρθροΣάλτσα γιαουρτιού αγγουριού – Τζατζίκι!
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα Μπισκότα με μέλι