Τα αμυγδαλωτά, μικρά τραγανά μπισκότα πλούσια σε γεύση αμυγδάλου, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Ελλάδας. Η παραδοσιακή συνταγή, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, βασίζεται σε απλά υλικά: αμύγδαλα, ζάχαρη, ασπράδια αυγών και λίγο ροδόνερο εμείς σε αυτή την συνταγή βάλαμε κρέμα ταρταρ.

Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, αλλά έχουν ακόμα καλύτερη γεύση όταν γαρνίρονται με σοκολάτα

Υλικά

12 ασπράδια αυγών
1 κιλό ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κιλό αμυγδαλόψιχα
1 μπουκάλι 50ml εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρταρ
Αμύγδαλα λευκά ολόκληρα, ή νιφάδες για την κορυφή των μπισκότων πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα ξηρά υλικά μαζί με το εκχύλισμα αμυγδάλου.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών και την κρέμα ταρταρ μέχρι να σφιξουν και, στη συνέχεια, ανακατεψτε στα ξηρά υλικά.
Βάλτε το μείγμα σε σακούλα με μεταλικο πιπάκι, και καντε στροβιλισμούς σε δίσκο με λαδόκολλα.
Πιέστε ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο ή νιφάδες στην κορυφή κάθε μπισκότου.
Ψήστε στους 150°c για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Η Συνταγή είναι της κας Kathy Spanakis

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αμυγδαλωτά 

αμυγδαλωτά

Τα αμυγδαλωτά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται από πολτό αμυγδάλου, ζάχαρη και ανθόνερο. Έχουν μια κρούστα ζάχαρη άχνη και γεμάτη με αμύγδαλο εσωτερική υφή. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή απλά να απολαμβάνονται ως γλυκό επιδόρπιο. Η πλούσια γεύση των αμυγδάλων προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία γευστικής απόλαυσης.

Υλικά

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
5 αυγά
1/2 κιλό ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Ανθόνερο

Εκτέλεση

Ζεματαμε τα αμύγδαλα (βάζετε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό για μισο λεπτο) και τα αφήνετε
να κρυώσουν μετα. Καθαρίζετε τα αμύγδαλα και τα στεγνώνετε.
Αν έχετε καθαρισμένα αμύγδαλα, τα αλέθετε στο μπλέντερ όπως περιγράφεται στο επόμενο βήμα.
Βάλτε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα (όχι αλοιφή).
Τοποθετείτε τα θρυμματισμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτετε 2 ολόκληρα αυγά,
3 κρόκους αυγών, ζάχαρη και λίγο ροδόνερο (περίπου 10 σταγόνες μη αραιωμένο ανθόνερο ή 1 κουταλάκι του γλυκού κανονικό ανθόνερο από το σούπερ μάρκετ).

Ζυμώνετε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή.
Πλάθετε τα αμυγδαλωτα και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι 6) για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να
ροδίσουν. Προσέξτε να μην τα αφήσετε να αρπαξουν.

Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα
βουτάτε σε ένα μπολ με λιγο νερό που έχουμε προσθέσει ανθόνερο (περίπου 10 σταγόνες μη αραιωμένο ροδόνερο ή 1 κουταλάκι του γλυκού απλου ανθονερό), τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τα
τοποθετείτε σε μια σχάρα για να στεγνώσουν ομοιόμορφα.
Την επόμενη μέρα, πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη. Μπορεί να διατηρηθεί για μέρες.

Καλή τύχη!

Προηγούμενο άρθροΗ Τυρόπιτα της κας Λένας
Επόμενο άρθροΣπανακόπιτα με φύλλο σφολιάτας (για 4-6 άτομα)