Μπαμπάδες!!!

Οι μπαμπάδες είναι ένα διαχρονικό γλυκό που προσφέρει μια γευστική εμπειρία γεμάτη γλύκα, άρωμα και αφράτη υφή. Σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών.

Υλικά

25 περίπου μπαμπαδάκια

Πρώτα ανάπιασα τη μαγιά για 20 με 25 λεπτά με:

160ml νερό χλιαρό 38ο C
20gr νωπή μαγιά ή 2 κουτ γλ ξερή μαγιά,
1κσ ζάχαρη
100gr αλεύρι

Χτυπάμε στο μίξερ:
3 αυγά
2 κσ ζάχαρη
1 βανίλια
160ml σπορέλαιο,
340gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
+ λίγο αλάτι.
2-3 κγλ φυτίνη ή μαλακό βούτυρο

Για το σιρόπι:
900ml νερό,
700gr ζάχαρη,
3κσ γλυκόζη, γεμάτες
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, θα ρίξουμε :
1/2 φλ.τσ κονιάκ

Για γαρνίρισμα,
Λίγη μαρμελάδα βερίκοκο,

Σαντιγύ:
1 φακ garni
200ml γάλα φρέσκο
Και κερασάκια για στόλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε αυγά με ζάχαρη, ρίχνουμε το λάδι, μετά τη μαγιά λιωμένη στο χλιαρό νερό
( έχει φουσκώσει ) και μετά το αλεύρι με το αλάτι.
Εγώ πρόσθεσα και 2 – 3 κ γλ βούτυρο μαλακό.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε φορμάκια, η ταψάκια με υποδοχές.
Εγώ έβαλα χάρτινες φορμίτσες που τις λάδωσα λίγο με πινέλο.
Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας ζύμη σε κάθε φορμάκι. Περίπου 45 gr.
Επειδή έγιναν μεγάλα, την επόμενη φορλα θα βάλω 35 gr.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, τα άφησα περίπου 45 με 55 λεπτά.
Τα φούρνησα στους 130ο C με ανοικτή λίγο, την πόρτα του φούρνου και μετά
τα έψησα στους 160ο C για 15 με 20 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν.
Τα έβγαλα αμέσως από τις φόρμες για να μην μαυρίσουν ( όπως κάνουμε και στα τσουρέκια )
Όταν κρυώσουν κάνουμε το σιρόπι.
Ρίχνουμε λίγα-λίγα μέσα στο καυτό σιρόπι, αφού τα τρυπήσουμε λίγο
με την οδοντογλυφίδα ( εγώ τα χάραξα ), τα αφήνουμε για λίγο και τα βγάζουμε με την κουτάλα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.

Ζεσταίνουμε με λίγο νερό τη μαρμελάδα, κάνουμε επάλειψη στα μπαμπαδάκια με το πινέλο.
(εγώ έβρασα λίγο το σιρόπι που περίσσεψε και αυτό έγινε σαν μαρμελάδα, αφου είχε γλυκόζη και τα πέρασα με πινέλο )
Κόβουμε λοξά τα μπαμπαδάκια και τα γαρνίρουμε με σαντιγί και κερασάκι, αυτή τη φορά δεν είχα κερασάκι, και έκανα τη διακόσμηση μόνο με σαντιγύ.

Καλή επιτυχία

H Συνταγή είναι της Παπαβασιλείου-Βίκα Θεοδώρα

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπαμπάδες

Γλυκό Μπαμπαs

Υλικά

Για 20 κομμάτια
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
6 αυγά
2 μισή ποτήρια αλεύρι
Μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από 1 πορτοκαλι
Μισό ποτήρι γάλα
1 φακ μπέικιν παουντερ
3 βανιλιες
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 λεμονοκουπα
1 βανιλια
Κερασακια για το γαρνίρισμα εγώ έβαλα δικά μου
1 κουτί garni για σαντιγί
Μισό ποτήρι γαλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα να γίνει αφρατη προσοχή το σκεύος πρέπει να είναι στεγνό που θά χτυπήσουμε τα ασπράδια
Σε μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα
Προσθέτουμε το λάδι χτυπώντας
Ρίχνουμε το χυμό το γάλα το μπεικιν και τις βανιλιες και τα χτυπάμε και το αλεύρι κοσκινισμένο
Τέλος το ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα
Λάδωνουμε τα φορμακια και βάζουμε μέχρι τη μέση από το μίγμα
Ψήνουμε στους 180 β για μισή ώρα με κλειστο φούρνο
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και κόβουμε μέχρι τη μέση πάνω πάνω σαν καπελάκι
Φτιάχνουμε το σιρόπι
Και τα βουτάμε ένα ένα και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν
Κατόπιν Φτιαχνουμε τη σαντιγί τη βάζουμε σε κορνε και γεμίζουμε τους μπαμπάδες
Με το κορνε γαρνίρουμε κάνοντας μια ροζέτα από πάνω και βάζουμε και ένα κερασάκι
Διατηρούμε στο ψυγείο

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια στο τηγάνι: Η τεμπελιά γίνεται απόλαυση!
Επόμενο άρθροΠοιο είναι το μυστικό για τέλειους κεφτέδες;