Γαλακτομπούρεκο Cupcakes

 

Συστατικά

Για το γαλακτόμπούρεκο:
2 φλιτζάνια γάλα
1/4 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού αλατισμένου βουτύρου (5 1/3 κουταλιού της σούπας)
2 αυγα
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
8 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού
2/3 φλιτζάνι βούτυρο, για να βουρτσίζετε τα φύλλα
Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζάνια νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/4 λεμόνι

Κατευθύνσεις

Κρέμα:

Σε μία κατσαρόλα, βάλτε το γάλα σε βράση. Πασπαλίστε με το σιμιγδάλι, χτυπάτε συνεχώς σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τη ζάχαρη, και στη συνέχεια σιγοβράστε για 5 έως 6 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασικά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και τα αυγά, 1 προς 1, ανακατεύοντας. Ρίξτε και χτυπήστε τη βανίλια. Το μείγμα θα είναι παχύ αλλά χυμώδες, σαν σάλτσα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς

Μέθοδος

Κόψτε τα φύλλα σε τετράγωνα αρκετά μεγάλα για να σκεπάσουν την θήκη του cupcake και λίγο μεγαλύτερο για να μπορείτε να το διπλώσετε όταν η γέμιση είναι μέσα. Περίπου 15×15 αποδείχθηκε ότι είναι ένα καλό μέγεθος.


Για να συναρμολογήσετε τα cupcakes, πάρτε 4 τετράγωνα φύλλα βουρτσίστε με βούτυρο αναμεσά τους επίσης βουρτσίστε με το βούτυρο από πάνω και το τελευταίο τετράγωνο φύλλο. Έπειτα πιέστε αυτά σε ένα από τα κύπελλα στην φόρμα του cupcake , τακτοποιήστε τα έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος για την κρέμα


Στη συνέχεια, με μια κουτάλα, γεμίζω το φλιτζάνι του cupcake με κρέμα μέχρι το χείλος,

στη συνέχεια διπλώνουμε τα προεξέχοντα πτερύγια του φίλτρου να κολλήσουν για να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό κάλυμμα πάνω από την κρέμα. Μετά την αναδίπλωση τους, βουρτσίστε τις κορυφές με βούτυρο για να σφραγίσουνε και πιέστε τα πτερύγια.
Όταν τελειώσουμε ψήνουμε στους 190C για 30 λεπτά, ελέγχοντας πότε θα έχουν ψηθεί. Μόλις πάρουν χρώμα χρυσαφί-καφέ, αφαιρούνται από το φούρνο.

Κάνοντας το σιρόπι

Φτιάξτε το σιρόπι ενώ τα cupcakes ψήνονται και να θυμάστε πάντα κρύο σιρόπι σε ζεστά cupcakes
Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νερό 1 φλιτζάνι ζάχαρη 1/4 λεμόνι και ένα ραβδί κανέλας και όταν βγουν από το φούρνο βουτύστε τα σε κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα και με το κουτάλι ρίξτε λίγο σιρόπι σε κάθε  άνοιγμα cupcake από πάνω.

Τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο και αφήστε τα να κρυώσουν φροντίζοντας να  κρυώσουν εντελώς πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο !

 

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια Νηστίσιμα
Επόμενο άρθροΗ Τοματοκεφτέδες της Γιαγιάς