Εκμέκ με Μελομακάρονα
Η Συνταγή είναι το Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά
700 γρ Μελομακάρονα για την Βάση
Για την Κρέμα
1,5 Λίτρο Γάλα πλήρες
95 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
115 γρ Άνθος Αραβοσίτου Βανίλια
200 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
2 Βανίλιες
1 κρόκο αυγού
Για Διακόσμηση
150 γρ Κρέμα Γάλακτος 35 %
70 γρ Ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας το multi τα μελομακάρονα που πραγματικά έκαναν πάταγο φέτος τα χριστούγεννα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουνε σκόνη
Τα αδειάζουμε σε ένα πυρέξ με διαστάσεις 30 * 20 και τα πιέζουμε πολύ καλά με το χέρι μας ώστε να φτιάξουμε τη βάση και να γίνουν συμπαγής
Αφήνουμε το πυρέξ στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε τη βελούδινη κρέμα μας
Για το συγκεκριμένο εκμέκ θα φτιάξω μία πανεύκολη και σιμιγδαλένια κρέμα ρίχνοντας σε μία κατσαρόλα το γάλα το σιμιγδάλι τη ζάχαρη το άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια και τις βανίλιες
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει κρέμα μας
Μόλις έχει πήξει κρέμα μας κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού όπου ανακατεύουμε γρήγορα να ενσωματωθεί στο μείγμα αδειάζουμε αυτή την υπέροχη βελούδη κρέμα στη βάση από μελομακάρονα που φτιάξαμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Οταν πλέον έχει κρυώσει το γλυκό μας χτυπάω σαντιγί με κρέμα γάλακτος και ζάχαρη άχνη και την απλώνω επάνω στο γλυκό και διακοσμείο καθένας όπως επιθυμεί
Eπίσης έχω καστανήσει αμύγδαλο φιλέ που ταιριάζει απόλυτα με το εκμέκ και πασπαλίζω όλη την επιφάνεια του.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες να σφίξει το εκμέκ και είμαστε έτοιμοι να το σερβίρουμε
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα….
Υλικά
500 γρ φρέσκο κανταΐφι
6-7 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι:
1 1/2 κ.γ νερό
2 κουτ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
τριμμένη φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα:
700 γρ. γάλα φρέσκο
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 κρόκοι αυγού χτυπημένοι
40 γρ. αλεύρι μαλακό
40 γρ. κορν φλάουρ
½ κουταλάκι γλυκού βανιλίνη
50 γρ. κρύο βούτυρο φρέσκο
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Μοιράζουμε το κανταιφι στο ταψί, το ανοιγουμε καλα να μην εχει κενα, πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο 6-7 κουταλιές της σούπας και ψήνουμε
για μισή ώρα φούρνο στους 170 C μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με το παρακάτω σιρόπι.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα νερό, ζάχαρη, κανέλα, χυμός λεμονιού, τριμμένη φλούδα λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει βράση και
να δέσει το σιρόπι. Με μερικές κουταλιές από αυτό περιχύνουμε το έτοιμο κανταΐφι.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει, ενώ ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη βανιλίνη και τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε καλά το κορν φλάουρ, το αλεύρι, την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη και τους χτυπημένους κρόκους.
Παίρνουμε μερικές κ.σ. από το ζεστό γάλα και τις ρίχνουμε σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά, μέσα στο μπολ με το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα χλιαρό χυλό (αυτό το κάνουμε για να χλιαρύνουμε το μείγμα κορν φλάουρ, διότι αν το ρίξουμε κατευθείαν σε καυτό γάλα θα σβολιάσει και θα αφήσει κόμπους στην κρέμα).
Αφού κάψει καλά το μείγμα γάλακτος ρίχνουμε το χλιαρό πλέον χυλό με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα, και πολύ καλά, μέχρι να σφίξει το μείγμα, να πάρει ένα κίτρινο χρώμα και να γίνει μία σφιχτή κρέμα. Το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η κρέμα μας.
Βγαζουμε το κανταίφι από το ψυγείο, ρίχνουμε από πάνω την κρύα κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει τελείως σε λίγες ώρες. Πριν το σερβίρετε, αλείφετε από πάνω την τελευταία στρώση με σαντιγί αφου χτυπησουμε καλά την κρέμα γάλακτος με ζαχαρη. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καθαρισμένα αμύγδαλα ή/και φιστίκια Αιγίνης
Καλή επιτυχία