Εκμέκ τσουρέκι με μπόλικο αμυγδάλο

Το εκμέκ τσουρέκι με μπόλικο αμυγδάλο είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο που σίγουρα θα ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό. Η αφράτη υφή του τσουρεκιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια γεύση των αμυγδάλων. Το εκμέκ τσουρέκι με αμύγδαλο μια γλυκιά και απολαυστική εκδοχή του παραδοσιακού τσουρεκιού, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για επιδόρπιο ή brunch.

Υλικά

1 τσουρέκι

για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό,
1 φλούδα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
1 βανίλια

για την κρέμα
200γρ ζάχαρη
100γρ κορν φλάουρ
2 μεγάλα αυγά
1 λίτρο γάλα
2 κσ βουτηρο
1 βανίλια.

Σαντιγί ( δεν είχα κι έβαλα μπόλικο αμυγδάλο αφού το πέρασα από το μουλτι, τα αμυγδάλα είναι ψημένα)

Εκτέλεση

Το τσουρέκι το κόβω φέτες και το ψήνω μέχρι να ροδίσει
Κάνω το σιρόπι με ζάχαρη και 2 κούπες νερό την φλούδα λεμονιού και την κανέλα αφήνω να βράσει 5 λεπτά και αφού
έχω σβήσει τη φωτιά βάζω 1 βανίλια, κρύο τσουρέκι ζεστό σιρόπι και αφήνω να κρυώσει

για την κρέμα
Σε κατσαρολά βάζω την ζάχαρη το κορν φλάουρ και 2 μεγάλα αυγά με σύρμα ανακατεύω και πρόσθετω το γάλα.
Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει η κρέμα και ανακατεύω συνέχεια. Τέλος πρόσθετω 2 κσ βουτηρο και 1 βανίλια.
Το ρίχνω πάνω από το τσουρέκι και σκεπάζω με μεμβράνη, στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Πρόσθετω από πάνω σαντιγί ( δεν είχα κι έβαλα μπόλικο αμυγδάλο αφού το πέρασα από το μουλτι, τα αμυγδάλα είναι ψημένα)

Εκμέκ τσουρέκι με μπόλικο αμυγδάλο
Έγινε υπέροχο και χωρίς σαντιγί 

Έγινε υπέροχο και χωρίς σαντιγί 
Καλή συνέχεια σε όλους 🌹🌹

Η Συνταγή είναι της Yiota Ziaka

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Εκμέκ με Τσουρέκι

Υλικά

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
· 1λίτρο γάλα
· ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· ½ κούπα κορν φλαουρ
· 1 βανίλια
· 2 αυγά
· 1 κούπα ζάχαρη
· 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο πλάκα
Για το σιρόπι
  • 400 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. μέλι
  • φλούδες από 1 λεμόνι
Για τη βάση
  • 400 γρ. τσουρέκι (περίπου 10 φέτες)
Για την επικάλυψη:
· Σαντιγύ 1 φακελάκι garni +1 κούπα γάλα για το χτύπημα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και τη βανίλια και το αφήνουμε να βράσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα το αλεύρι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις πάρει βράζει το μίγμα της κατσαρόλας ρίχνουμε το κρύο μίγμα και αυτό μέσα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα δυο αυγά και τις δυο κουταλιές βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη φροντίζοντας να ακουμπάει πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει
Για το σιρόπι
  • Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τις φλούδες λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC στον αέρα.
  • Κόβουμε το τσουρέκι σε φετες, και το απλώνουμε σε ένα ταψί 25×32 εκ., σε όλη του την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας, σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.
  • Το τσουρέκι με το ψήσιμο θα μαζέψει, αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
  • Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε την κρύα κρέμα και τέλος την σαντιγή και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Ευχαριστούμε την Χριστίνα Χαραλαμπίδου

 

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια με φέτα
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακή Γιαουρτόπιτα: Η Γλυκιά Κληρονομιά της Γιαγιάς