Empanadas με μοσχαρίσιο κιμά
Μαλακή ζύμη που περιβάλλει ένα πλούσιο μείγμα μοσχαρίσιου κιμά με ζεστά καρυκεύματα και λαχανικά—θα σας μάθουμε πώς να φτιάξετε τις καλύτερες Empanadas με μοσχαρίσιο κιμάς που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Υλικά
Για τη ζύμη
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
170γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
1 αυγό
½ κούπα περίπου γάλα
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα red chile salsa
½ κούπα ψιλοκομμένες πράσινες ελιές
Αλάτι πιπέρι
1 αυγό
2 κουταλιές γάλα
Για την red chile salsa
1 κρεμμύδι
6 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1-2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες
Ρίγανη, αλάτι
Νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, να γίνουν τρίμματα σαν του τραχανά. Ρίχνουμε το αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε ελαφρά, ώσπου η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και να μαζευτεί σε μια μπάλα. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί 30′-1 ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τον κιμά και το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά 10′ περίπου, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε τη salsa και τις ελιές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη red chile salsa: Ψήνουμε ένα μικρό κρεμμύδι σε φέτες, τις σκελίδες σκόρδου, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Βάζουμε τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ με ¼ κουταλάκι ρίγανη, αλάτι, λίγο νερό και τα αλέθουμε να γίνουν λεία σάλτσα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα με πάχος 2 χιλιοστά. Βάζουμε γέμιση, αλείφουμε την περιφέρεια με λίγο νερό, διπλώνουμε στα δύο κλείνοντας μέσα τη γέμιση και πατάμε τις άκρες τριγύρω με τις μύτες ενός πιρουνιού να κολλήσουν. Βάζουμε τα εμπανάντας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και τα αλείφουμε. Ψήνουμε στους 180°C 18-20 λεπτά να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Η Συνταγή είναι της Hara Dimitriadou