Φαλάφελ!!

Μπορεί το φαλάφελ να ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή, αλλά πλέον τρώγεται σε όλο τον κόσμο.
Και για έναν καλό λόγο, είναι πολύ νόστιμο, φθηνό στην παρασκευή του και ταιριάζει σχεδόν σε κάθε δίαιτα.
Αρέσει στους βίγκαν, στους χορτοφάγους και όχι μονο. Δεν το φτιάχνω όσο συχνά θα έπρεπε, αλλά κυρίως το τρώω όταν είμαι έξω.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ρεβίθια και φασόλια φάβα σε αναλογία 2:1.
Νομίζω ότι τα σπασμένα ρεβίθια μαλακώνουν πιο γρήγορα και παράγουν καλύτερη υφή.
Τα μούλιασα σε νερό όλη τη νύχτα και μετά χρησιμοποίησα έναν μπλεντερ για να τα επεξεργαστώ.
Έπειτα πρόσθεσα τα υπολοιπα υλικα και έκανα μπιφτέκια χρησιμοποιώντας εξαρτημα παγωτού.
Πραγματικά μπορώ να το φάω αυτό κάθε μέρα 😋

Συστατικά:

3 φλιτζάνια ρεβίθια σπασμενα στην μεση,
1,5 φλιτζάνι φασόλια φάβα σπασμενα,
1/2 μεγάλο κρεμμύδι (100 γρ.),
5 σκελίδες σκόρδο,
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
1/4 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο,
αλάτι για γεύση,
1 κουταλιά της σούπας κύμινο,
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά),
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα,
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (για να ενεργοποιήσετε τη μαγειρική σόδα),
1/4 φλιτζάνι νερό,
2-3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)
και φυτικό λάδι ή περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας για βαθύ τηγάνισμα.

**Αυτό είναι εντελώς προαιρετικό και κάτι που θέλω να προσθέσω ότι δεν είναι μέρος της αρχικής συνταγής: 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο και 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο. Κάνουν ένα ωραίο συνδετικό και δίνουν στο φαλάφελ μια τραγανή υφή.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια και την φαβα, αλάτι και γεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Σουρώνουμε το μείγμα και ξεπλένουμε καλά να φύγει όλο το αλάτι.
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το σπορέλαιο με μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουμε το λάδι να φτάσει στους 180ο C.
Μεταφέρουμε τα ρεβίθια και την φαβα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
Προσθέτουμε όλα τα υπολοιπα υλικα
Χτυπάμε τα υλικά πολύ καλά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια 30 γρ. και πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας. Γενικά το μείγμα είναι αρκετά μαλακό.
Βάζουμε τα φαλάφελ στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν χρώμα και να ψηθούν.


Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με σάλτσα με γιαουτριου ή ταχίνι αραβικές πίτες σε σαντουιτς με ντοματα μαραουλι αγκουρακι και σαλτσα σως.

Φαλάφελ

Σάλτσα ταχίνι:
100 γρ. ταχίνι
50 ml νερό
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. μέλι
1 πρέζα μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ με 100 γρ. ταχίνι, προσθέτουμε το νερό, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από μισό λάιμ, αλάτι, πιπέρι, το μέλι και το μπούκοβο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μία λεία σoς.

ΠΗΓΗ: Hadi Zamrik

Προηγούμενο άρθροΑρνί ψητό στην γάστρα. Αυτή η συνταγή είναι τέλεια.
Επόμενο άρθροΓλυκιά τυρόπιτα με τραχανά και φέτα