Υλικά:
Για τα φύλλα:
1 πακέτο φύλλα κρούστας τύπου Βηρυτού (6 φύλλα)
100 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
Ζάχαρη κρυσταλλική
Για την κρέμα:
1 αυγό ολόκληρο
3 κρόκοι αυγού
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλεύρι
20 γρ. κορν φλάουρ
350 ml φρέσκο γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα:
Φυστίκια Αιγίνης
Σαντιγί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Λιωνω το βούτυρο. Επάνω σε μία λαδόκολλα βάζω το πρώτο φύλλο, το αλείφω με βούτυρο και πασπαλιζω ζάχαρη κρυσταλλική. Τοποθετω επάνω το δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνω.
Τελος το τρίτο και αλείφω μόνο βούτυρο.
Επαναλαμβανω τη διαδικασια στα άλλα τρία φύλλα. Κοβω με μαχαίρι τα φυλλα χρησιμοποιώντας τσερκια/ κουπ πατ για να δώσω το σχήμα τους.
Μεταφέρω σε ταψί με λαδόκολλα και από πάνω βάζω άλλη μία λαδόκολλα.
Βαζω κι ένα ταψακι μικρότερο επάνω να τα πατάει όσο ψήνονται…τα έψησα στους 170 β.αερα για 15-20 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε με αβγοδαρτη σ’ενα μπολ το αυγο ολόκληρο,3 κρόκους ,ζαχαρη, αλευρι,κορν φλάουρ.
Σε κατσαρόλα,σε μέτρια φωτιά,βαζουμε το γάλα, κρέμα γάλακτος (35 τις εκ.λιπαρα).
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε το μισό της κατσαρόλας στο μπολ, ανακατεύοντας γρήγορα.
Βαζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις πάρει να βράζει, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ και 1 βανίλια.
Ανακατευουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αφου την βγάλουμε από το μάτι,προεραιτικα το βουτυρο κι ανακατεύουμε.
Αδειαζουμε σε ταψακι, καλύπτουμε με μεμβράνη και ψυγείο 2 ώρες.
Αφου την βγάλουμε την χτυπάμε με τους γάντζους του μίξερ ν’ αφρατεψει!
Στήνω τα γλυκά..φυλλο-πατισερι όπως στη φωτογραφία και γαρνίρω με φυστίκια Αιγίνης και σαντιγί.
Η Συνταγή/φωτό είναι της αγαπημένης Ελινα Σκλαβου