Η γαλατόπιτα Μανιάτικη, φτιαγμένη με μεράκι και αγνά υλικά, αποτελεί ένα γευστικό θησαυρό που περνάει από γενιά σε γενιά. Η κρεμώδης υφή της, αρωματισμένη με κανέλα και λεμόνι, αγκαλιάζει το τραγανό φύλλο, δημιουργώντας ένα γλυκό που ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα.

H Συνταγή είναι της κας Κυριακη Μανη

Υλικά

8 ποτήρια γάλα μεγάλα
5 αυγά
3 βανίλιες
2 κούπες τσαγιού σιμιγδάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1/2 βιτάμ
τρεμμένη φρυγανιά
κανέλα και ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη ρίχνω 2 ποτήρια γάλα με τ αυγά, βανιλιες, σιμιγδάλι, ξύσμα λεμονιού και ζαχαρη και τα χτυπάω με σύρμα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα να κάψει.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών σιγά σιγά στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
Αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βιτάμ.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Εχουμε βουτυρωσει το ταψι μας και πασπαλίζουμε με φρυγανια.
Ρίχνουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Βάζουμε σκορπια μερικες σταγόνες λαδιού
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε την γαλατόπιτα να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να σκεπάσετε την γαλατόπιτα με αλουμινόχαρτο τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος, για να μην καεί η επιφάνεια.
  • Η γαλατόπιτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Προηγούμενο άρθροAρνίσια παϊδάκια ψημένα σε σακούλα… λιώνουν στο στόμα
Επόμενο άρθροΤυρόπιτες με γκούντα και ένταμ: Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή