Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι και ντοματίνια

Υλικά Συνταγής

500 γρ μεγάλες γαρίδες
500 γρ ντοματίνια
400 γρ λιγκουίνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
10 φύλλα βασιλικού
1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Ξεκινάμε τη συνταγή για γαριδομακαρονάδα καθαρίζοντας τις γαρίδες. Ιδανικά χρησιμοποιούμε φρέσκες γαρίδες, αλλιώς μπορούμε να επιλέξουμε κατεψυγμένες αλλά όχι προβρασμένες.
Κόβουμε το κεφάλι από τις γαρίδες με ένα μαχαιράκι και με το χέρι αφαιρούμε με προσοχή το κέλυφος και την ουρά.
Χαράσουμε την κάθε ουρά κατά μήκος από την πάνω πλευρά και αφαιρούμε το εντεράκι που έχει μέσα.
Τοποθετούμε σε ένα μπολ τις καθαρισμένες ουρές, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και τις ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε καλά μία μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα κεφάλια από τις γαρίδες μαζί με τα κελύφη.
Σοτάρουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 3 λεπτά και πιέζουμε με μία ξύλινη κουτάλα τα κεφάλια για να βγάλουν όλη τη νοστιμιά που έχουν.
Προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τα κεφάλια 200 ml νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 15 λεπτά.

Παράλληλα πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο ή το πολτοποιούμε και το προσθέτουμε και αυτό στο τηγάνι ενώ συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει έντονο χρώμα.
Προσθέτουμε τα κομμένα ντοματίνια στο τηγάνι για να ετοιμάσουμε τη βάση για τη σάλτσα της γαριδομακαρονάδας.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την καστανή ζάχαρη, 3 φύλλα βασιλικού και τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
Σουρώνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και τον προσθέτουμε και αυτόν στη σάλτσα ντομάτας για να δώσουμε όλη τη γεύση από τις γαρίδες.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για την γαριδομακαρονάδα μέχρι να ετοιμάσουμε παράλληλα τα μακαρόνια.

Ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά για 3 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Παράλληλα ζεσταίνουμε καλά ένα μικρό τηγανάκι και σωτάρουμε τις γαρίδες για 30 δευτερόλεπτα.

Tip: για να μείνουν οι γαρίδες ζουμερές τις σοτάρουμε πολύ ελαφρά γιατί μετά θα μαγειρευτούν και μέσα στη σάλτσα ντομάτας
Σβήνουμε τις γαρίδες με το κονιάκ και τις σοτάρουμε για άλλο μισό λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προαιρετικά μπορούμε να ανάψουμε το κονιάκ αλλά εκτός απορροφητήρα γιατί με τη φλόγα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Προσθέτουμε τις γαρίδες στη σάλτσα της γαριδομακαρονάδας και με μία τσιμπίδα προσθέτουμε τα μακαρόνια απευθείας από τη κατσαρόλα στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν και να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρούμε το τηγάνι με τη γαριδομακαρονάδα από την εστία, προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό ψιλοκομμένο και προαιρετικά το βούτυρο για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως ζεστή τη Γαριδομακαρονάδα με Ντοματίνια μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαριδομακαρονάδα αλα κρεμ

Γαριδομακαρανοδαchef

Υλικά

20-25 γαρίδες φρέσκιες η κατεψυγμένες
1 συσκευασία ζυμαρικά λιγκουίνι Barilla
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
Αλάτι πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα
Το χυμό από μισό λεμόνι
150 γραμμάρια τυρί τριμμένο γραβιέρα Νάξου
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 συσκευασία κρέμα γάλακτος πλήρες 500ml
Αλάτι χονδρό για τα ζυμαρικά
Βασιλικό αποξηραμένο

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε τις γαρίδες τις βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω λίγο αλάτι πιπέρι λίγη γλυκιά πάπρικα και το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια τις γαρίδες αυτό είναι σαν μια μικρή μαριναδα.
Βάζουμε το σκεύος στην φωτιά να πάρει θερμοκρασία ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τις γαρίδες το πολύ για 2 λεπτά η κάθε πλευρά και όταν είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.
Βάζουμε στο τηγάνι ακόμα λίγο βούτυρο και αμέσως σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν όλα και να πάρουν ένα χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αμέσως ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και κατεβάζουμε την φωτιά στην μέση, μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 1 λεπτό και αμέσως ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και μπόλικο φρέσκο τριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε το μάτι αφήνουμε την κρέμα να πάρει την φωτιά της και αμέσως ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ζυμαρικά μας.
Και ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και αμέσως ρίχνουμε και τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να γίνουν ένα βάζοντας τελευταίο τον αποξηραμένο βασιλικό και αφήνουμε λίγο το φαγητό μας να ξεκουραστεί.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Προηγούμενο άρθροΨωμάκια φούρνου με μανιτάρια σκόρδου , και τυρί παρμεζάνα.
Επόμενο άρθροΤηγανίτες με ντοματίνια και βασιλικό