Η Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλα

Υλικά

1 γαλοπούλα περίπου 5 κιλά
400 γρ.κιμά ανάμεικτο από μοσχάρι και χοιρινό
τα εντόσθια της γαλοπούλας κoμμένα κομματάκια
500 γρ.κάστανα
100 γρ.κουκουνάρι
1 ματσάκι μαιντανό
1 φλυτζάνι ρύζι κίτρινο
2 φλυτζάνια νερό
1 κ.σ βούτυρο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
βούτυρο για επάλειψη (μισό βιτάμ περίπου)
αλάτι πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι σ΄ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τον κιμά.Σωτάρουμε μέχρι ν αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε τα εντόσθια.Ανακατεύουμε να σωταριστούν και αυτά για 2-3 λεπτά.Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι,το κρεμμύδι,το αλάτι.Ανακατεύουμε να σωταριστούν όλα μαζί.
Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα.Στο βούτυρο ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα και μ αυτό το αρωματικό μείγμα αλείφουμε την γαλοπούλα μέσα έξω.
Σε αυτό το σημείο με τα χέρια ξεκολλάμε την πέτσα απ το κρέας προσεχτικά ώστε να δημιουργήσουμε κενό για την γέμιση.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί και σβήνουμε τον κιμά.Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ρύζι, το νερό, την κουταλιά το βούτυρο,τα κάστανα,το κουκουνάρι και τον μαιντανό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι για 10 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και στην συνέχεια γεμίζουμε την γαλοπούλα.

Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες τα σημεία η αν θέλουμε τα ράβουμε.
Την γέμιση που θα μας περισσέψει μπορούμε να την ρίξουμε στη γάστρα η να ρίξουμε λίγο ακόμα νερό και να το βράσουμε.
Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με γερή κλωστή.
Περιχύνουμε με τον χυμό του πορτοκαλιού την γαλοπούλα. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις και αέρα στους 170 ° για 5 ώρες.

Στις 2 ώρες ψησίματος αφαιρούμε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και μετά κατά διαστήματα την βρέχουμε με το ζουμί που έχει βγάλει ώστε να μη καεί αλλά να ροδοψηθεί.

Καλές Γιορτές!!!!!

Προηγούμενο άρθροΓλυκάκι με ταχίνι ηλίανθου και καρύδα
Επόμενο άρθροΚαρυδωτά Μπισκότα