Γκιουζλεμέδες ή τυροπιτάρι
Κοιτάξτε οποιοδήποτε μενού σε εστιατόρια σε όλη την Εύβοια και θα βρείτε ένα πιάτο με τυρί ανάμεσα στα “ορεκτικά”. Φυσικά, η παραδοσιακή τηγανητή τυρόπιτα (Γκιουζλεμέδες ή τυροπιτάρι) είναι απαραίτητο συνοδευτικό του κυρίως πιάτου σε κάθε σπίτι της Εύβοιας.
Υλικά:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220-250γρ. νερό (όσο πάρει)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
90γρ λάδι
Για την γέμιση
500γρ φέτα τριμμένη με το χέρι
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,το ξύδι,το λάδι,το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μπάλα,την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10-12 μπαλάκια,παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι,το ανοίγουμε σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο,βάζουμε στο καθένα απο μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και τα κλέινουμε προσεκτικά σε φάκελο.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Καλή Απόλαυση
Η Φωτό είναι της Anna Xatzhantwniou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γκιουζλεμεδες
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Μισό φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ούζο
λάδι σπορελαιο
Γέμιση 1
2 φλυτζάνια του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 φλυτζάνια του τσαγιού μυζήθρα ξερή
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ή δυόσμο αλάτι πιπέρι
ή
Γέμιση 2
Μισό κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
Μία κουταλιά της σούπας δυόσμο
Εκτέλεση
Σε μία σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τις δύο κουταλιές της σούπας ούζο.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ώστε να κάνουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί και έπειτα κόβουμε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
Κόβουμε σε σχήμα ρόμβου βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σα φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).
Τηγανίζουμε λίγους λίγους τους γκιουζλεμέδες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε και, αν θέλουμε, τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τους σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της Ραλλους Ψαραδέλλη