Γκιουζλεμέδες
Λαχταριστά τηγανιτά τυροπιτάκια με λεπτό, τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση φέτας, οι γκιουζλεμέδες αποτελούν έναν γευστικό πειρασμό που δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί.
Το σχήμα φακέλου τους, τόσο χαριτωμένο και ιδιαίτερο, κρύβει μέσα του μια ζεστή αγκαλιά από τυρί που λιώνει στο στόμα, προσφέροντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία.
Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη απόλαυσης, με το τραγανό φύλλο να αγκαλιάζει αρμονικά την πικαντικη γεύση της φέτας.
Είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως συνοδευτικό, οι γκιουζλεμέδες ταιριάζουν σε κάθε περίσταση και προσφέρουν μια νόστιμη και χορταστική επιλογή.
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, προσφέροντας στους αγαπημένους σας μια γευστική έκπληξη που θα τους ενθουσιάσει.
Δοκιμάστε τους και αφεθείτε στην αγκαλιά της νοστιμιάς!
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 με 250 γραμμάρια νερό χλιαρό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
90 γραμμάρια λάδι
Γέμιση
500 γραμμάρια τυρί
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
Χτυπάμε το τριμμένο τυρι με τα υπόλοιπα υλικά
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραμμο η τετράγωνο φύλλο και τα ραντιζουμε με λίγο λάδι.
Με το χέρι βάσουμε την γεμιση διάσπαρτη πάνω στο λαδωμένο φύλλο και τα διπλωνουμε σαν φακελάκι δηλ.πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο.
Τηγανίζουμε σε ρηχό τηγάνι με μπόλικο, ζεστό, όχι καυτό ελαιόλαδο πρώτα την πλευρά που έχει το “δίπλωμα” ούτως ώστε να μην ανοίξουν και μετά τα γυρίζουμε
από την αλλη. Μόλις βγάλουμε τα φακελάκια από το τηγάνι τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
H Συνταγή είναι της Αλέκα Αδάμ Μπούμπουλη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γκιουζλεμέδες ή τυροπιτάρι
Κοιτάξτε οποιοδήποτε μενού σε εστιατόρια σε όλη την Εύβοια και θα βρείτε ένα πιάτο με τυρί ανάμεσα στα “ορεκτικά”. Φυσικά, η παραδοσιακή τηγανητή τυρόπιτα (Γκιουζλεμέδες ή τυροπιτάρι) είναι απαραίτητο συνοδευτικό του κυρίως πιάτου σε κάθε σπίτι της Εύβοιας.
Υλικά:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220-250γρ. νερό (όσο πάρει)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
90γρ λάδι
Για την γέμιση
500γρ φέτα τριμμένη με το χέρι
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,το ξύδι,το λάδι,το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μπάλα,την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10-12 μπαλάκια,παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι,το ανοίγουμε σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο,βάζουμε στο καθένα απο μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και τα κλέινουμε προσεκτικά σε φάκελο.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Καλή Απόλαυση
Η Φωτό είναι της Anna Xatzhantwniou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γκιουζλεμεδες
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Μισό φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ούζο
λάδι σπορελαιο
Γέμιση 1
2 φλυτζάνια του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 φλυτζάνια του τσαγιού μυζήθρα ξερή
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ή δυόσμο αλάτι πιπέρι
ή
Γέμιση 2
Μισό κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
Μία κουταλιά της σούπας δυόσμο
Εκτέλεση
Σε μία σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τις δύο κουταλιές της σούπας ούζο.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ώστε να κάνουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί και έπειτα κόβουμε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
Κόβουμε σε σχήμα ρόμβου βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σα φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).
Τηγανίζουμε λίγους λίγους τους γκιουζλεμέδες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε και, αν θέλουμε, τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τους σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της Ραλλους Ψαραδέλλη