Λαχταριστά τηγανιτά τυροπιτάκια με λεπτό, τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση φέτας, οι γκιουζλεμέδες αποτελούν έναν γευστικό πειρασμό που δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί.
Το σχήμα φακέλου τους, τόσο χαριτωμένο και ιδιαίτερο, κρύβει μέσα του μια ζεστή αγκαλιά από τυρί που λιώνει στο στόμα, προσφέροντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία.
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 με 250 γραμμάρια νερό χλιαρό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
90 γραμμάρια λάδι
Γέμιση
500 γραμμάρια τυρί
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
Χτυπάμε το τριμμένο τυρι με τα υπόλοιπα υλικά
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραμμο η τετράγωνο φύλλο και τα ραντιζουμε με λίγο λάδι.
Με το χέρι βάσουμε την γεμιση διάσπαρτη πάνω στο λαδωμένο φύλλο και τα διπλωνουμε σαν φακελάκι δηλ.πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο.
Τηγανίζουμε σε ρηχό τηγάνι με μπόλικο, ζεστό, όχι καυτό ελαιόλαδο πρώτα την πλευρά που έχει το “δίπλωμα” ούτως ώστε να μην ανοίξουν και μετά τα γυρίζουμε
από την αλλη. Μόλις βγάλουμε τα φακελάκια από το τηγάνι τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
H Συνταγή είναι της Αλέκα Αδάμ Μπούμπουλη
Γκιουζλεμεδες
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Μισό φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ούζο
λάδι σπορελαιο
Γέμιση 1
2 φλυτζάνια του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 φλυτζάνια του τσαγιού μυζήθρα ξερή
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ή δυόσμο αλάτι πιπέρι
ή
Γέμιση 2
Μισό κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
Μία κουταλιά της σούπας δυόσμο
Εκτέλεση
Σε μία σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τις δύο κουταλιές της σούπας ούζο.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ώστε να κάνουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί και έπειτα κόβουμε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
Κόβουμε σε σχήμα ρόμβου βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σα φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).
Τηγανίζουμε λίγους λίγους τους γκιουζλεμέδες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε και, αν θέλουμε, τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τους σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της Ραλλους Ψαραδέλλη