Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται από κολοκύθα, κανέλα, καρύδια και άλλα αρωματικά μπαχαρικά. Η κολοκύθα δίνει στην πίτα μια ελαφριά, αφράτη υφή και ένα ιδιαίτερο άρωμα, ενώ η κανέλα και τα μπαχαρικά προσθέτουν μια ζεστή, γήινη γεύση. Αυτή η γλυκιά πίτα είναι ιδανική για να απολαύσετε σε μια ζεστή βραδιά με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Αυτό που κάνει αυτή την κολοκυθόπιτα ξεχωριστή είναι η ομοιότητά της με τον μπακλαβά. Το φύλλο κρούστας είναι τυλιγμένο σε στρώσεις, δημιουργώντας μια τραγανή κρούστα που μοιάζει με μπακλαβά. Η γέμιση κολοκύθας είναι πλούσια και ζουμερή, θυμίζοντας την γέμιση από ξηρούς καρπούς και σιρόπι του μπακλαβά.

Είτε είστε λάτρεις της κολοκυθόπιτας, είτε του μπακλαβά, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Είναι η τέλεια επιλογή για ένα γλυκό φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο dessert, που θα σας ζεστάνει και θα σας γλυκάνει.

Υλικα:

1 φλυτζανα λαδι στο τσιγαρισμα του κολοκυθιου
6 φλυτζανες κολοκυθι βρασμενο στιμμενο και τσιγαρισμενο
5 φλυτζανες καρυδι
2 φλυτζανες φρυγανια
2 φλυτζανες ζαχαρη
1 φλυτζανα λαδι μεσα
Μια κ.σ κανελλα
Μιση κ.σ γαρυφαλλο
4 αυγα

Εκτελεση

Με την σειρα οπως τα γραφω τσιγαριζω την βρασμενη και καλα στιμμενη κολοκυθα πολυ καλα σε μετρια εως δυνατη φωτια προσοχη μην σας καει στεκεστε απο πανω!!

Μολις κρυωσει προσθετομε τα υπολοιπα υλικα και στρωνομε σε ταψι Νο 38
4 φυλλα κρουστας κατω καλα λαδωμενα το μισο μιγμα 3 ενδιαμεσα λαδωμενα το υπολοιπο μιγμα γυριζω προς τα μεσα ολα τα φυλλα λαδωνοντας τα τα υπολοιπα 4 φυλλα λαδωμενα κοβω τα εξεχοντα χαρασσω σε κομματια καρφωνω σε καθε κομματι ενα γαρυφαλλακι και ραντιζω με νερακι ολο το γλυκο και ψηνω σε καλα προθερμασμενο φουρνο στους 170° για μια ωρα!!

Εν τω μεταξυ βραζω το σιροπι με
6 φλυτζανες ζαχαρη
5 φλυτζανες νερο
Με ενα ξυλακι κανελλα
Μετρω 7 λεπτα απο το σημειο βρασμου και σβηνω αφου προς το τελος προσθεσω 5 με 6 σταγονες λεμονι
Καυτο το γλυκο χλιαρο το σιροπι!!

γλυκιά κολοκυθόπιτα
Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είνα της Μαιρη Καπνιση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα ρολό

Γλυκια κολοκυθόπιτα ρολό

Συστατικά:

– 400 g τριμμένη κολοκύθα / κιτρινη
– 160 γραμμάρια ζάχαρης
– 5 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
– 1 πορτοκάλι ξύσμα
– 1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλιας
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
– 6 φύλλα ζύμης phyllo
– 4 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού
– 4 κουταλιές καρύδια αλεσμένα
– ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Τρίβουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ στο χοντρό
Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λέπτά
Σε ένα άλλο μπολ στραγγίζουμε την τριμμένη κολοκύθα πιέζοντας την με το χέρι,
πρέπει να μας βγάλει περίπου 150 μλ νερό.


Μέσα σε αυτό το υγρό ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα στην τριμμένη κολοκύθα ρίχνουμε το ξύσμα, βανίλια, κανέλα και ανακατεύουμε.
Μέσα στο υγρό μείγμα στύβουμε το πορτοκάλι

Απλώνουμε 3 φύλλα και τα αλείφουμε με το υγρό μείγμα ενδιάμεσα και πάνω από το τελευταίο.
Πασπαλίζουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο 2 κσ τριμμένη φρυγανιά
και απλώνουμε στο κέντρο την μιση δόση κολοκυθας, πασπαλίζουμε με 2 κσ καρύδια


και τυλίγουμε διπλώνοντας και τις άκρες.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα άλλα 3 φύλα.
Βάζουμε τα ρολά σε ταψί στρωμένο με φύλλο ψησίματος και αλείφουμε με το υγρό από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Βγάζουμε απο το φούρνο αλείφουμε με το υγρό και βάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά

Βγάζουμε από το φουρνο και πασπαλίζουμε με αχνη ζαχαρη…

Ετοιμηηηηηηηηηηηη

Subscribe to recipe’s youtube chanel here

 

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Σοκολάτας με Κρέμα Μασκαρπόνε και Γκανάς Σοκολάτας
Επόμενο άρθροΤηγανιτό Κουνουπίδι 🥦 – η αγαπημένη μου συνταγή!