Γλυκό ταψιού με δαμάσκηνα

Αυτό το γλυκό ψυγείου με δαμάσκηνα είναι μια εύκολη και δροσιστική συνταγή που είναι ιδανική για ζεστές μέρες. Τα δαμάσκηνα προσφέρουν μια γλυκιά και γεμάτη γεύση, ενώ η κρέμα είναι πλούσια και αρωματική. 

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μου άρεσαν σε αυτό το γλυκό:

  • Η γεύση: Τα δαμάσκηνα ήταν ζουμερά και γλυκά, και η κρέμα ήταν πλούσια και γευστική.
  • Η υφή: Το γλυκό ήταν κρεμώδες και δροσιστικό, με μια ωραία υφή από την βάση με φρυγανιά.
  • Η ευκολία: Η συνταγή ήταν πολύ εύκολη να ακολουθήσω και δεν χρειάστηκε να ψήσω τίποτα.
  • Η ευελιξία: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος φρυγανιας θέλετε, και μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα φρούτα, όπως βερίκοκα ή ροδάκινα.

Συνολικά, συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το γλυκό ψυγείου με δαμάσκηνα. Είναι μια νόστιμη, δροσιστική και εύκολη συνταγή που θα λατρέψετε όλοι!

Συμβουλές:

  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στην κρέμα για μια πιο δροσερή γεύση.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να διακοσμήσετε το γλυκό με φρέσκα δαμάσκηνα, σκόνη κακάου ή τριμμένα μπισκότα.

Υλικά

1 κιλό δαμάσκηνα
3 κουταλιές ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
3 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ
2 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
50 γρ.βούτυρο
200 γρ.τριμμένη φρυγανιά
4 κ.σ ζάχαρη
13 κ.σ σιμιγδάλι
10 κ.σ ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
200 ml κρύο γάλα
800 ml γάλα
70 γρ. μαργαρίνη
1 αυγό

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι.Ρίχνουμε τη ζάχαρη καιτη βανίλια.Μεταφέρουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε λίγο κρύο νεράκι.Ρίχνουμε την μαρμελάδα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.Λιώνουμε την μαργαρίνη στο τηγάνι και προσθέτουμε την φρυγανιά.Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει η φρυγανιά ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύουμε να πάει παντού και αφήνουμε να κρυώσει.

Σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη,τη βανίλια.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρύο γάλα.Ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα 800 ml γάλα σε μια κατσαρόλα και βάζουμε να ζεσταθεί.Χτυπάμε με το μίξερ το αυγό με την μαργαρίνη ν αφρατέψει.
Ρίχνουμε στο γάλα το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε την μαργαρίνη με το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σ ένα παραλληλόγραμο πυρέξ απλώνουμε στον πάτο την μισή φρυγανιά.Την στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.Αδειάζουμε από πάνω την μισή κρέμα με το σιμιγδάλι και την απλώνουμε με μια σπάτουλα να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε τα δαμάσκηνα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα σιμιγδαλιού.Στρώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά.Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για πολλές ώρες να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!!!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!

Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κωκ Ταψιού

Υλικά

για παντεσπάνι
5 αυγά
125 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
155 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα

για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
125 γραμμάρια ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ + 2 κουταλιές σούπας αλεύρι γεμάτες
βανίλια και 100 βούτυρο
για το γλάσο
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας Βιτάμ ή ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε πέντε αυγά και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 30 δευτερόλεπτα στη συνέχεια σταδιακά σε τρεις δόσεις προσθέτω 125 γραμμάρια ζάχαρη και χτυπάω όλα μαζί για 10 λεπτά
Στη συνέχεια φτιάχνω την κρέμα βάζω την κατσαρόλα 750ml γαλα μαζί με 125 γραμμάρια ζάχαρης ανακατεύω και τα βάζω να ζεσταθούν
Σε μια μπασινα βάζω 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνω το υπόλοιπο γάλα λιγο λιγο και ανακατεύω πολύ καλά το γάλα το βάζουμε λίγο λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Οταν ζεσταθεί το γάλα αδειάζω σε αυτό το μείγμα από την μπασίνα βράζω σε μεσαία ταχύτητα προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει
Μετά προσθέτετε τη βανίλια 100gr βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν στη συνέχεια σκεπάζουμε την κρέμα με μία μεμβράνη
η οποία πρέπει να εφάπτεται της κρέμας και αφήνω στην άκρη να κρυώσει

Οση ώρα Κρυώνει σταματάω το μίξερ και ανακατευω την μισή ποσότητα αλεύρου μαζί με τη βανίλια και τα κοσκινίζω και τα βάζω μέσα
στο μπολ του μίξερ και ανακατεύω με τη σπάτουλα πολύ απαλά με πολύ μαλάκες κινήσεις για να παραμείνει το μείγμα αφράτο και να μην πεσει και προσθέτω και το άλλο μισό αλεύρι και ανακατεύω πάλι

Παίρνω ένα ταψί 30 εκατοστά διάμετρο το στρώνω με λαδόκολλα και αδειάζω μέσα το μείγμα από το μπολ του μίξερ την απλώνω μέσα στο ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 με 35 λεπτά
Μετά το ψήσιμο αφαιρώ τη λαδόκολλα και το κόβω στη μέση το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού μπορούμε να το κόψουμε και με μία μεσινέζα

Ύστερα τοποθετώ το κάτω μέρος από το παντεσπάνι σε μία κατάλληλη πιατέλα βάζω το τσέρκι και αδειάζω την κρέμα βάζω από πάνω το δευτερο μέρος από το παντεσπανι και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε την επικάλυψη

Ζεσταίνω 250 ml κρέμα γάλακτος και την ρίχνω μέσα στην τεμαχισμένη σοκολάτα ανακατεύω για να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σοκολατένιο και προσθέτω μετά 2 κουταλιές της σούπας Βιτάμ και συνεχίζετε το ανακάτεμα το απλώνω πάνω στο παντεσπάνι και αφήνω στο ψυγείο για μισή ώρα

Στη συνέχεια οταν περάσει ο χρόνος το βγάζω από το ψυγείο το χαράζουμε με ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει και αφαιρώ το τσέρκι εάν δεν έχετε τσέρκι πρέπει να το φτιάξεις το ίδιο ταψί που είχατε και το παντεσπάνι

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚοντοσούβλι στο Φούρνο: Γεύση Παραδοσιακή, Απόλαυση Σύγχρονη!!!
Επόμενο άρθροΜπριάμ στο φούρνο: Το τέλειο καλοκαιρινό φαγητό!