Εντυπωσιακή γεύση: Το πρώτο πράγμα που αγγίζει τον ουρανίσκο σου είναι η τραγανή κρούστα, ψημένη στην εντέλεια. Ακολουθεί η ζουμερή, αφράτη σάρκα, μελωμένη από το σιρόπι και γεμάτη με την πλούσια γεύση της ελληνικής μοτσαρέλας.

Υλικά:

500 γρ. κανταΐφι
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
300 γρ. ελληνική μοτσαρέλα της Οικογένειας Μπέκα
300 γρ. σιρόπι (περίπου)

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1 στικ κανέλας
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
Βράστε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Κιουνεφέ:

Σε ένα μπολ, θρυμματίστε το κανταΐφι με τα χέρια σας.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
Χωρίστε το κανταΐφι σε δύο μέρη.
Βουτυρώστε ένα ταψί και απλώστε το μισό κανταΐφι, πιέζοντας ελαφρά για να σχηματίσετε μια ομοιόμορφη βάση.
Απλώστε την μοτσαρελα ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι.
Σκεπάστε με το υπόλοιπο κανταΐφι και πιέστε ελαφρά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Περιχύστε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήστε το κιουνεφέ να κρυώσει για 1-2 ώρες πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι στο κανταΐφι για να γίνει πιο τραγανό.
Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Μπορείτε να γαρνίρετε το κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης, καρύδια ή σπασμένη σοκολάτα.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Το κιουνεφέ της Πόλης

Το κιουνεφέ της Πόλης

Συστατικά

1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό για σιρόπι
150 γρ τριμμένη ζύμη Κανταιφι
100 γρ βούτυρο
100 γρ ανάλατο τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή μοτσαρέλα)
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο φιστίκι
1/2 φλιτζάνι γάλα

Οδηγίες

Αρχικά ξεκινήστε με την προετοιμασία του σιροπιού. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε ενα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το κανταιφι και ανακατεύουμε με το βούτυρο πολύ καλά.

Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το βούτυρο και το γάλα να ενωθούν καλά με το κανταιφι και αποσύρετε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το βουτυρωμένο κανταιφι σε δύο μέρη.
Σε ένα στρογγυλό ταψί ή πυρέξ βάζουμε το πρώτο μισό της βουτυρωμένης ζύμης φύλλου και το πιέζουμε με σπάτουλα.

Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
Μοιράζουμε ομοιόμορφα το τυρί πάνω από τη βουτυρωμένη ζύμη φύλλου και πιέζουμε το τυρί με σπάτουλα.

Προσθέστε το υπόλοιπο δεύτερο μισό της βουτυρωμένης ζύμης φύλλου στην κορυφή του τυριού και μοιράστε ομοιόμορφα.
Δεν πρέπει να φαίνεται τυρί αφού καλύψετε το πάνω μέρος και μετά το πιέσετε ομοιόμορφα.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 C. Τοποθετούμε το ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Μετά από 50 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι στο ζεστό κιουνεφε.
Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 3 λεπτά και θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλη Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚουλούρια πασχαλινά
Επόμενο άρθροΣκορδάτες μελιτζάνες: Η viral συνταγή που έκανε θραύση στην νηστεία!