Υλικά:

1 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
5 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλας
2 γαρίφαλα
Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καβουρδιστεί καλά (περίπου 10-15 λεπτά).
Ενώνουμε το σιρόπι με το σιμιγδάλι: Ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα. Το σιρόπι θα πρέπει να απορροφηθεί από το σιμιγδάλι και το μείγμα να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
Ψήνουμε τον χαλβά: Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και το καπάκι. Αφήνουμε τον χαλβά να “ξεκουραστεί” για 10-15 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε: Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα του κέικ ή σε ένα ταψί. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή άλλα αποξηραμένα φρούτα στο σιρόπι πριν το ρίξετε στο σιμιγδάλι.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό φυτικό λάδι και μισό βούτυρο για το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού.
Αν θέλετε ο χαλβάς σας να γίνει πιο σφιχτός, μπορείτε να μειώσετε ελαφρώς την ποσότητα του σιροπιού.
Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χαλβάς Φαρσάλων με λάδι !!!

Υλικα

3/4 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο
2 κούπες νισεστές ή κορν φλάουρ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη για την καραμέλα
1 κούπα αμύγδαλα ψημένα στους 180 για 8 λεπτά
λίγη ζάχαρη για το πασπάλισμα.
Αλλο πράγμα η γεύση του ..καλύτερος κι από του εμπορίου !!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύω σε ένα μπολ τις 3 κούπες ζάχαρη,το νερό,το λάδι και το νισεστές.Τα αφήνω στην άκρη.Σε κατσαρόλα μεγάλη,ρίχνω λίγο λίγο τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα.

Δηλ.ρίχνω πρώτα λίγη και όταν λιώσει ρίχνω άλλη λίγη.
Και συνεχίζω έτσι μέχρι να λιώσει όλη και να σκουρύνει  το χρώμα της.Προσθέτω το μείγμα με το νισεστές και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δέσει όλο το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Προσθέτω και τα αμύγδαλα.
Το αδειάζω σε ταψάκι 28-30 εκ.το στρώνω με ένα κουτάλι,πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη,και το βάζω στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία για 6-8 λεπτά να καραμελώσει η επιφάνεια!

e
Προηγούμενο άρθροΚουρκοτό
Επόμενο άρθροΖυμαρικά με κρέμα μελιτζάνας: Μια εύκολη και χορταστική συνταγή