Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Υλικά:

1 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
5 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλας
2 γαρίφαλα
Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καβουρδιστεί καλά (περίπου 10-15 λεπτά).
Ενώνουμε το σιρόπι με το σιμιγδάλι: Ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα. Το σιρόπι θα πρέπει να απορροφηθεί από το σιμιγδάλι και το μείγμα να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
Ψήνουμε τον χαλβά: Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και το καπάκι. Αφήνουμε τον χαλβά να “ξεκουραστεί” για 10-15 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε: Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα του κέικ ή σε ένα ταψί. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή άλλα αποξηραμένα φρούτα στο σιρόπι πριν το ρίξετε στο σιμιγδάλι.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό φυτικό λάδι και μισό βούτυρο για το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού.
Αν θέλετε ο χαλβάς σας να γίνει πιο σφιχτός, μπορείτε να μειώσετε ελαφρώς την ποσότητα του σιροπιού.
Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτογλυκό με 2 κρέμες
Επόμενο άρθροΜπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες