Ιμάμ μπαϊλντί

Αυτό το λαχταριστό Iμάμ μπαϊλντί έχει ψητές-αντί για τηγανητές- μελιτζάνες, μπόλικα μελωμένα κρεμμύδια και μια ντοματόσαλτσα όλο γεύση!

Υλικά

5-6 τσακωνικες μελιτζάνες
ελαιόλαδο
αλάτι
2 χοντρά κρεμμύδια
3 ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
δυόσμο και μαϊντανό
2 αστεροειδείς γλυκάνισους.
Φέτα
4 φρέσκιες ντομάτας
2 πατάτες

Εκτέλεση

Στις μελιτζανες εκοψα ένα μικρό καπάκι, χαραξα χιαστί , ραντισα με ελαιόλαδο και αλάτι και έψησα στη λαμαρίνα σε αέρα 180ο 40 λεπτά.
Παράλληλα έκοψα σε φέτες τα κρεμμύδια και έτριψα στον τρίφτη 3 φρεσκιες ντομάτες. Ψιλοκοψα και τα καπάκια της μελιτζάνας.
Σε τηγάνι πέρασα τα κρεμμύδια, τους κύβους μελιτζάνας και όταν έγιναν διάφανα έριξα τον πελτέ.
Αφού τον καβουρδισα έριξα τις φρέσκιες ντομάτες και λίγο νεράκι. Από μυρωδικά δυόσμο και μαϊντανό και γλυκάνισο.
Όταν έγινε, γεμισα τα σκαφακια της μελιτζάνας, πρόσθεσα φέτα και ροδέλες φρέσκιας ντομάτας και δύο πατάτες τις εκοψα σε κομμάτια και τις έριξα στο ταψί γιατί τις είχα απεθυμησει.
Μου περίσσεψε γέμιση και την έριξα πάνω από τις πατάτες. Ψήσιμο πάνω-κάτω στους 200 βαθμούς και τέλος.

Ιμάμ μπαιλντί

Η Συνταγή του Iμάμ μπαϊλντί είναι της Roula Hatzispirou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες γεμιστές ψημενες με πατάτες στο φουρνο

Οι γεμιστές μελιτζάνες στο φούρνο είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά της μαμάς.
Γεμίζονται γενικά με τη δική της γέμιση, κιμά και από πάνω μια χούφτα παρμεζάνα 🍆🍷

Υλικά 🛒

Γέμιση μελιτζάνας/μελιτζάνας

2 Μελιτζάνες/Μελιτζάνες Μεγάλες
400g κιμάς μοσχαρίσιος
1 Μικρό Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φετες μπεικον ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουτακι ζωμό βοδινου κνορ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1 κγ σάλτσας Worcestershire
Τριμμένη παρμεζάνα
1 Αυγό
Αλάτι πιπέρι
4 τριγωνα τυράκια La Vache qui ri (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Γέμιση μελιτζάνας
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τον εσωτερικό πολτό.
Τα βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και βάζουμε 1 τρίγωνο κύβο κρέμα τυριού μέσα σε κάθε μια από τις μελιτζάνες.

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει και να ανακατευτεί τελείως με τα κρεμμύδια και τον κιμά.
Προσθέστε τον ζωμό, τη σκόνη κάρυ, τον πελτέ ντομάτας και μερικές σταγόνες σάλτσας worcestershire.
Μαγειρέψτε για περίπου 1 λεπτό στη συνέχεια προσθέστε το μπεικον και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε με λίγη παρμεζάνα, αυγό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πασπαλίζουμε με έξτρα παρμεζάνα και πιπέρι.

Ψήσιμο στο φούρνο με πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και μάραθο.
Βουτυρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά ενός μεγάλου ταψιού και τοποθετούμε τις γεμιστές μελιτζάνες. Προσθέστε ενδιάμεσα κομμένα κρεμμύδια και σκόρδο, προσθέστε πατάτες σε φέτες και πάλι κρεμμύδια και σκόρδο. Ρίξτε λίγο μάραθο λη ριγανη σε όλες τις πατάτες.
Ρίχνουμε νερό σε όλες τις πατάτες μέχρι να φτάσει το 1/4 του ύψους του ταψιου. Αλάτι/πιπέρι και μικρούς κύβους βούτυρο διάσπαρτα.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο στους 190C για 1 1/2 ώρα. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, δυναμώστε το φούρνο στους 200 C και μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όλα από πάνω.

Καλη απόλαυση! 😊

Προηγούμενο άρθροΗ Τυρόπιτα της πολύ τεμπέλας
Επόμενο άρθροΜάφινς με πεπόνι