Αρωματικά ψωμάκια με γαρύφαλο, κανέλα , μοσχοκάρυδο

Υλικά

Για τη ζύμη:
250 g αλεύρι για ψωμί,
250 g αλεύρι γ.ο.χ,
50 g ηλιέλαιο,
40 g βούτυρο,
95 g ζάχαρη,
1 φακελάκι βανιλίνη,
1 κουταλιά της σούπας μέλι,
περίπου 225-250 ml νερό,
8 γαρύφαλλα,
1 αυγό κρόκο,
1 κύβο μαγιά μπύρας,
5 γρ αλεσμένη κανέλα,
5 γρ τριμμένο γαρύφαλλο,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
10 γρ ψιλό αλάτι.

για να βουρτσίσω:
1 κρόκος αυγού,
2 κουταλιές της σούπας γάλα.

διακόσμιση:
Σουσάμι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε 400 ml νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε ολόκληρα τα γαρίφαλα.
Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρετε ένα κίτρινο υγρό.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα γαρίφαλα να εμποτιστούν μέχρι το αρωματισμένο νερό να γίνει χλιαρό και μετά το φιλτράρουμε.

Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια μαζί.
Τα αραδιάζουμε σε μια πλάκα ζαχαροπλαστικής και ρίχνουμε στο κέντρο τη μαγιά διαλυμένη σε δύο εκατοστά χλιαρό αρωματισμένο
νερό, το μέλι και τη ζάχαρη.
Ρίξτε το βούτυρο, το ηλιέλαιο, τα γαρίφαλα σε σκόνη, την κανέλα σε σκόνη και τον κρόκο αυγού, αρχίζοντας να ανακατεύετε
όλα μαζί.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σταδιακά 200 ml ζεστό νερό αρωματισμένο με γαρύφαλλο, μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή αλλά
όχι κολλώδη ζύμη.

Εάν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέστε μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας αρωματισμένο νερό.
Θυμηθείτε ότι το αλάτι πρέπει να ζυμωθεί μακριά από τη μαγιά, διαφορετικά η ζύμη δεν θα φουσκώσει.

Καλό είναι λοιπόν να τοποθετούμε το αλάτι έξω από την μαγια στο κεντρο, στο πιο εξωτερικό μέρος του αλευριού, ώστε να το ενσωματώσουμε τελευταίο, αφού δηλαδή αρχίσει να ενεργεί η μαγιά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, χτυπήστε την τρεις φορές στην επιφάνεια του τραπεζιού και κάντε τρεις χαραματιες από πάνω.

Το τυλίγουμε σε ένα πανί (τον χειμώνα σε μια κουβέρτα) και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες ή/και μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, ξαναπάρτε τη ζύμη, σχηματίστε ένα καρβέλι και χωρίστε το σε κομμάτια των 80 γρ περίπου το καθένα.
Δώστε τους ένα στρογγυλεμένο σχήμα, φροντίζοντας να είναι τέλεια λεία.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα, για άλλα 30 λεπτά.
Στη συνέχεια αλείφετε την επιφάνεια των σάντουιτς με το αυγό χτυπημένο μαζί με το γάλα.

Στη συνέχεια, περάστε την κορυφή κάθε σάντουιτς σε ένα δίσκο καλυμμένο με σουσάμι.
Στρώνουμε το ταψί με το κατάλληλο χαρτί και τοποθετούμε πάνω τα ρολά με απόσταση μεταξύ τους.

Τοποθετήστε τα στον ήδη ζεστό φούρνο για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με τον τύπο του φούρνου που χρησιμοποιείτε).
Αφαιρούμε τα ψωμάκια όταν φουσκώσουν καλά και η επιφάνεια έχει γίνει γυαλιστερή και χρυσή.
Αφήστε τα να κρυώσουν.

Προηγούμενο άρθροΤραχανοπιτα
Επόμενο άρθροΜυστικά για Αφράτα Τσουρέκια με Ζαχαρούχο