Kοτόπουλο με πατάτες λεμονάτες 🍋🐔🥔
Υλικά
2 κιλά κόροπουλο με το δέρμα μηρό και μπουτι
1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι αποξηραμένο δεντρολίβανο
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
3 πατάτες ξεφλουδισμένες και κυδωνάτες
2/3 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο, και λίγο για να ντεγλασάρουμε το τηγάνι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μπολ και προσθέστε αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, δεντρολίβανο, πιπέρι καγιέν, χυμό λεμονιού,ελαιόλαδο, σκόρδο και πατάτες στο κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέχρι το κοτόπουλο και οι πατάτες να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με μαρινάδα. (Σε αυτό το σημείο, βάλτε το ψυγείο για μερικές ώρες ή μαγειρέψετε αμέσως).
Εάν μαγειρεύετε αμέσως, μεταφέρετε το κοτόπουλο, με το δέρμα προς τα επάνω, στο ταψί και κρατήστε την μαρινάδα.
Τοποθετήστε τις πατάτες μεταξύ των κομματιών του κοτόπουλου. Ραντίστε με τα 2/3 φλιτζάνι του ζωμού κοτόπουλου.
Ρίξτε με το κουτάλι την υπόλοιπη μαρινάδα πάνω από κοτόπουλο και πατάτες.
Τοποθετήστε το σε φούρνο, ψήνετε για 20 λεπτά. Γυρίστε το κοτόπουλο και τις πατάτες μέσα στη σάλτσα, αλλά φροντίστε να καταλήξετε με το δέρμα κοτόπουλου προς τα πάνω. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο να είναι καφέ και να έχει μαγειρευτεί, περίπου 25 λεπτά περισσότερο. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.
Βάλτε το φούρνο στο γκριλ. Ανακατέψτε τις πατάτες για άλλη μια φορά μέσα στην σάλτσα. Τοποθετήστε το ταψί κάτω από το γκριλ μέχρι να γίνουν καραμελοποιημένες περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρετε τις πατάτες σε μια πιατέλα με κοτόπουλο.
Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λίγο από ζωμό και ανακατέψτε μέχρι να βγούνε τα μαύρα κομμάτια από το κάτω μέρος του τηγανιού(ντεγλασάρισμα). Με ένα κουτάλι ρίξτε τους χυμούς πάνω από κοτόπουλο και τις πατάτες. Τελειώστε με ρίγανη από πάνω.
Καλή Ορεξη
- 4 pounds skin-on, chicken thighs & drumsticks
- 1 tbsp dried oregano
- 1 tsp black pepper
- 1 tsp dried rosemary
- 1 pinch cayenne pepper
- 1/2 cup fresh lemon juice
- 1/2 cup olive oil
- 6 cloves garlic, minced
- 3 russet potatoes, peeled and quartered
- 2/3 cup chicken broth, plus a bit to deglaze pan
- Preheat oven to 425 degrees F (220 degrees C).
- Place chicken in bowl. Add salt, oregano, pepper, rosemary, cayenne pepper, lemon juice, olive oil, garlic, and potatoes to the chicken; mix until chicken and potatoes are evenly coated with marinade. (At this point, either put in fridge for a couple of hours or prepare to cook right away).
- If cooking right away, transfer chicken, skin side up, to roasting pan – keep marinade. Place potato pieces inbetween chicken thighs & drumsticks. Drizzle with 2/3 cup chicken broth. Spoon rest of marinade over chicken and potatoes.
- Place in oven, bake for 20 min. Turn chicken and potatoes around in the sauce, but make sure to end up with chicken skin side up; continue baking until chicken is brown and cooked through, about 25 minutes more. Transfer chicken to serving platter.
- Set oven to broil. Toss potatoes once again in pan juices. Place pan under broiler and broil until potatoes are caramelized, about 3 minutes. Transfer potatoes to serving platter with chicken.
- Place roasting pan on stove over medium heat. Add a splash of broth and stir up browned bits from the bottom of the pan. Spoon juices over chicken and potatoes. Top with some oregano.
ΠΗΓΗ: Deppy Dave