Καντούτσι ή Καντουτσίνι

Ξεκίνησα χθες με το που παρέλαβα τα υπέροχα αμύγδαλα της Eleni Sacorafa φτιάχνοντας τα πεντανόστιμα και εύκολα ιταλικά παξιμαδάκια αμυγδάλου Καντούτσι ή Καντουτσίνι .

Υλικά

– 100 γρ, βούτυρο –
– 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις –
– 8 γρ. μπέικιν πάουντερ –
– 150 γρ. ζάχαρη –
– 3 αβγά –
– 150-180 γρ. αμύγδαλα – 1 πρέζα αλάτι –
– 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο –
– 2 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση

Καβουρντίστε τα αμύγδαλα μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή στον φουρνο (180°C στον αέρα για 10 λεπτά) και αφήστε τα να κρυώσουν.
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέστε σταδιακά τα αυγά, το πικραμύγδαλο, το κονιάκ το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking. Προσθέστε τέλος και τα αμύγδαλα ολόκληρα και αναμείξτε με μια σπάτουλα.

Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή, κολλάει στα χέρια και είναι δύσκολο να την “συμμαζέψετε”.
Εγώ την έβαλα σε κορνέ μίας χρήσης και έκοψα την άκρη του με το ψαλίδι. Σχηματίστε 3 μπαστουνάκια μέσα σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, κατά μήκος της φαρδειάς του πλευράς.
Αφήστε απόσταση μεταξύ τους, γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν και απλώνουν. Τοποθετήστε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις, και ψήστε τα μπαστουνάκια για περίπου 20 λεπτά.
Όσο είναι ακόμη ζεστά, κόψτε τα διαγωνίως σε φέτες, πάχους 2-3 εκ. Στρώστε τις φέτες πλαγιασμένες από την τομή τους στο ταψί (θα χρειαστούν 2 ταψιά και βάλτε τα πάλι να ψηθούν στον φούρνο, στους 160°C, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα καντουτσινι να κρυώσουν τελείως πριν τα δοκιμάσετε.
Διατηρούνται για πολλές μέρες σε μέρος ξηρό (ιδανικά μέσα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα).

Καντούτσι ή Καντουτσίνι

Photo: Δήμητρα Χριστοφιλοπούλου