Αυτό το κέικ αφρός με Νες καφέ, γνωστό και ως “σφουγγάρι αφρός” ή “κέικ σύννεφο”, είναι μια απίστευτα αφράτη και γευστική επιλογή για κάθε περίσταση. Η συνταγή έχει μερικά μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα, όπως η χρήση χλιαρού γάλακτος, χτυπημένων ασπραδιών σε μαρέγκα και η προσθήκη στιγμιαίου καφέ για πλούσια γεύση.
Υλικά:
5 ασπράδια αυγών
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
5 κρόκοι αυγών
Λίγο αλάτι
2 κούπες (400 γρ.) ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν
2 βανίλιες
500 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
500 ml χλιαρό γάλα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και τοποθετήστε τη σχάρα στο πρώτο σκαλί. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί 25×35 εκ.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια να γινουν αφρος. Αφήστε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τους κρόκους, το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τις βανίλιες και χτυπήστε ξανά.
Εναλλάξ, προσθέστε το αλεύρι και το χλιαρό γάλα στο μείγμα βουτύρου, χτυπώντας απαλά μετά από κάθε προσθήκη.
Στο τέλος, προσθέστε τον στιγμιαίο καφέ και ανακατέψτε απαλά με μια μαρίζα.
Σιγά σιγά, ενσωματώστε απαλά τα ασπραδια στο μείγμα του κέικ, χρησιμοποιώντας μια μαρίζα και κυκλικές κινήσεις.
Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήστε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει μια καθαρή οδοντογλυφίδα όταν την εισάγετε στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10-15 λεπτά πριν το βγαλετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Η Συνταγή είναι της κας Κωνσταντινιά ΠΚ