Αυτό το κέικ λεμονιού είναι μια κλασική και εύκολη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει με την απλή παρασκευή του και τη φανταστική γεύση του. Η ισορροπία μεταξύ της γλυκύτητας της ζάχαρης και το ξινό του λεμονιού, σε συνδυασμό με την υπέροχη μυρωδιά της βανίλιας, δημιουργούν ένα κέικ ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ας ξεκινήσουμε!
Υλικά:
1 ποτήρι ζάχαρη
2 αυγά
1 ποτήρι γιαούρτι (πιο αποτελεσματικό το στραγγιστό)
1 ποτήρι ελαφρύ λάδι
2 βανίλιες
2 1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τις βανίλιες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και τη σόδα και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα τοποθετήσουμε στο κέντρο του κέικ.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.
Συμβουλές:
Αν θέλετε ένα πιο υγρό κέικ, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον γιαούρτι.
Μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με άχνη ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού πριν το σερβίρετε.
H συνταγή είναι της κας Olympia Agapiadou