Το Κέικ με μαρμελάδα βερίκοκο και καρύδα είναι μια απολαυστική και εύκολη συνταγή για ένα αφράτο κέικ με πλούσια γεύση.
Η μαρμελάδα βερίκοκο δίνει μια δροσιστική πινελιά, ενώ η καρύδα προσθέτει μια εξωτική νότα.
Ιδανικό για πρωινό, γλυκό ή κολατσιό, αυτό το κέικ θα σας γοητεύσει με την απλότητά του και την αξεπέραστη γεύση του.
Υλικά:
4 αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ φλιτζάνι τριμμένη καρύδα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Μαρμελάδα βερίκοκο
Τριμμένη καρύδα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την τριμμένη καρύδα.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή όταν μπει στο κέντρο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς στη φόρμα πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Αλείφουμε το κρύο κέικ με μαρμελάδα βερίκοκο και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
Συμβουλές:
Για πιο έντονη γεύση καρύδας, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα στο μείγμα του κέικ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μαρμελάδας βερίκοκο σας αρέσει.
Αν δεν έχετε τριμμένη καρύδα, μπορείτε να ψιλοκόψετε καρύδια και να τα πασπαλίσετε πάνω από το κέικ.
Αυτό το κέικ είναι ιδανικό για να το απολαύσετε με καφέ ή τσάι.
H συνταγή είναι της κας Angela Constantinidis
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κεικ με μαρμελάδα και σοκολάτα
Και λοιπόν, τι χρειαζόμαστε
Για τη ζύμη:
3 αυγά
100 γρ ζάχαρη
80 γρ μέλι
0,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
180 γρ αλεύρι
20 γρ κακάο
1 κουταλιά της σούπας χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά (ό,τι σας αρέσει)
1 κουτ μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
Για το γλάσο
Γάλα 60ml φρέσκο
Μελι 2 κουταλιές σούπας
Κουβερτουρα 120 γρ
Βιτάμ 1 κουτάλια σούπας
Εκτέλεση
Αρχικά, ζεσταίνουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ψηλές πλευρές (αυτό είναι απαραίτητο). Περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε σόδα
Αν το μέλι είναι ρευστό προσθέτουμε αμέσως σόδα. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει ενεργά. Βράζουμε το μέλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα σκούρο,
κεχριμπαρένιο χρώμα. Αμέσως βάζετε εκεί 250 γρ βούτυρο για να λιώσει. Προσθέστε ξύσμα και κονιάκ σε αυτό. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Καθώς το μέλι και το βούτυρο κρυώνουν (αλλά ακόμα υγρά), χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ενα πλούσιο μειγμα.
Πρέπει να διπλασιαστεί σε ογκο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ.
Συνδυάζουμε το μειγμα αβγών και μελιού-βουτύρου. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να γίνει ομοιογενής σύσταση.
Απλώνουμε όλη τη ζύμη ομοιόμορφα σε ένα χαρτι ψησιματος (απαραίτητα αντικολλητικό) με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάλτε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C και ψήστε μέχρι να στεγνώσει τσεκ με μια οδοντογλυφίδα.
Καθώς ψήνεται, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το κέικ σε 4 μέρη. Εμποτίζουμε τα κέικ με σιρόπι με μέλι. Αλείφουμε με μαρμελάδα δαμάσκηνο.
Για το γλάσο
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το μέλι το γάλα ,το βιταμ και την κουβερτούρα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει λείο το αφήνω να κρυώσει και μετά γλασαρω το κέικ .
Μπορείτε αμέσως, αλλά τότε είναι καλύτερα να αποθηκεύσετε το κεικ στο ψηγείο. Πρέπει να αντέξει. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
Είναι πολύ μυρωδάτο και πολύ νόστιμο😋
ΠΗΓΗ:Kornitska Natalia