Κλασικό πέστο βασιλικού

Υλικά

2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού πιεσμένα σφιχτά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι κουκουνάρι ή καρύδια
3 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλύνετε καλά τον βασιλικό και στύψτε τον καλα.
Τοποθετήστε τα φύλλα βασιλικού στο μπολ ενός μπλέντερ και προσθέστε το ελαιόλαδο. Χτυπάτε μέχρι ο βασιλικός να αρχίσει να πολτοποιείται.
Προσθέστε το σκόρδο, τους ξηρούς καρπούς, αλάτι και πιπέρι και επεξεργαστείτε μέχρι να πετύχετε μια λεία σάλτσα.
Προσθέστε το τυρί και χτυπήστε για 10 δευτερόλεπτα για να συνδυαστούν τα υλικά πριν τα αδειάσετε σε βάζο ή πλαστικό δοχείο για αποθήκευση
στο ψυγείο.

Αν το βάζετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, βαλτε ένα λεπτό στρώμα ελαιόλαδου πάνω από το πέστο για αεροστεγή αποθήκευση.
Αν θέλετε: ρίξτε μια μικρή ντομάτα στο μπλέντερ.
Απόδοση: 1 ½ φλιτζάνια

Bob Frangos Lesnick

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πίτσα με πέστο βασιλικού και μελιτζάνα

Πίτσα με πέστο βασιλικού και μελιτζάνα

Υλικά

  • 1 μεγάλη αραβική πίτα
  • 2 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, σπιτικό ή έτοιμο (από βαζάκι)
  • 1 μικρή μελιτζάνα, κατά προτίμηση φλάσκα
  • 1 μικρή ντομάτα
  • 150 γρ. τριμμένο κασέρι ή παρμεζάνα (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • αλάτι (αν χρειαστεί), πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Αλείφουμε την αραβική πίτα με το πέστο βασιλικού. Κόβουμε τη μελιτζάνα και την ντομάτα σε ροδέλες 0,5 εκ. και τις απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην πίτα.
Αλατίζουμε, μόνο αν το τυρί και το πέστο που θα χρησιμοποιήσουμε δεν είναι αλμυρά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πασπαλίζουμε με το τυρί της αρεσκείας μας και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι μελιτζάνες.