Τα κοκάκια, αυτά τα μοσχομυριστά και αφράτα γλυκάκια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Η τραγανή τους υφή, σε συνδυασμό με την πλούσια κρέμα και την βελούδινη σοκολάτα, τα καθιστούν ιδανικά για κάθε περίσταση.

Υλικά:

Για τα Σαβαγιάρ:

4 ασπράδια
1/2 φλ. ζάχαρη
4 κρόκους
1 φλ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 βανιλία
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Για την Γκανάς:

330 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα

Για την Κρέμα:

2 αβγά ολόκληρα
6 κρόκοι
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουρ
700 ml φρέσκο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες
2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Τα σαβαγιαρ:
Χτύπησα τ ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα κι έριξα 1/4 φλ.ζαχαρη,συνεχίζοντας να χτυπάω.
Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάω τους κρόκους με άλλο 1/4 φλ.ζαχαρη (συνολικά μισή φλ.ζαχαρη) μέχρι ν’αφρατεψουν καλά.
Έριξα την φαρινα με μια πρέζα αλάτι και την βανιλια( κοσκινισμενα) και τη μαρέγκα εναλλάξ.
Ανακατευα απαλά με μαριζ. Βαζω το μειγμα σε κορνε φτιάχνω σαβαγιαρ σε βουτυρωμενη λαδόκολλα και πασπαλιζω άχνη ζάχαρη.
Εψησα 8 λεπτά στους 200βαθμούς αερα να ροδίσουν.
Αφου βγήκαν και κρυωσαν τα βουτυξα από τη μια πλευρά σε γκανάς που εφτιαξα με κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί,βγάζω από τη φωτιά, ρίχνω την κουβερτουρα κι ανακατευω.

για την κρεμα
Σε μπολ με αβγοδαρτη χτυπάμε 2 αβγά ολόκληρα,6 κρόκους, ζαχαρη, αλευρι και κορνφλαουρ.
Σε κατσαρόλα χαμηλή φωτιά βαζουμε το φρέσκο γαλα, κρ.γαλακτος, βανίλιες.
Οταν αρχίσει να φουσκώνει αδειάζουμε το μισο περίπου γαλα στο μπολ των αυγών ανακατεύοντας το, και το υπόλοιπο μισό ξανά στο μάτι της κουζίνας. Αφού φουσκώσει αδειάζουμε το μείγμα του μπολ μεσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει καλά.
Αποσύρουμε,προσθέτουμε βουτυρο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ψυγείο 2 ωρες να κρυώσει.
Μετα χτυπάμε στο μίξερ ν’αφρατεψει.
Η κρέμα γίνεται μεγάλη ποσότητα,δεν την έβαλα όλη στα κωκακια,έκανα κι άλλες παρασκευές.
Τα κωκ τα γέμισα με κορνε.

κοκάκια
κοκάκια

H Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κοκάκια Νεγράκια

Απαραίτητα προϊόντα:

Για τη ζύμη:
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 αυγά
6 κουταλιές της σούπας μέλι
1 πακέτο κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 βανίλιες
αλεύρι (όσο χρειάζεται για σκληρή ζύμη).

Για την κρέμα:
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο γάλα
125 g βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού καρύδια (αλεσμένα)
τα ψίχα από το σκαλιστό μελόψωμο.

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε τα αναφερόμενα προϊόντα και ζυμώστε μια μαλακή ζύμη. Ανακατέψτε με λίγο περισσότερο αλεύρι μέχρι να πάρετε μια σταθερή ζύμη.
Διαμορφώστε σε μικρές μπάλες τις οποίες τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και τις πατάμε με το χέρι να ισιώσουν τα μελοψωμάκια (Μπορούμε να βάλουμε την ζύμη και σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικης και να φτιάξουμε κεκακια 5 cm διάμετρο).
Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (με έναν ανεμιστήρα) για περίπου 15-20 λεπτά. Αμέσως μετά την αφαίρεσή τους από το φούρνο, αρχίζουμε να τα σκάβουμε λίγο στην μέση (όχι πολύ και  αρχίζουν να σπάνε) και κρατάμε το τρίματα.

Για την κρέμα
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και μετά ρίχνουμε πάνω από τα σκαλισμένα ψίχουλα.
Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Γεμίστε το μελόψωμο με το μείγμα, το οποίο κολλάμε σε ζευγάρια. Βουτήξτε ένα μέρος της επιφάνειάς τους σε λιωμένη σοκολάτα. Τα αφήνω για 1 ημέρα.

ΠΗΓΗ: https://receptitenababa.com/

Προηγούμενο άρθροΠατάτες Γεμιστές 🤤
Επόμενο άρθροΤηγανόψωμα…μια ξεχωριστή απόλαυση που θα λατρέυετε!