Κολοκυθάκια γεμιστά

Αυτό το πιάτο είναι ένα αριστούργημα γεύσεων και υφών. Τα τρυφερά κολοκυθάκια αγκαλιάζουν μια γέμιση πλούσια και γευστική, ενώ η αέρινη σάλτσα αυγολέμονο απογειώνει το αποτέλεσμα.

Ας δούμε τα επιμέρους στοιχεία:

  • Κολοκυθάκια:
    • Επιλέξτε φρέσκα, τρυφερά κολοκυθάκια, κατά προτίμηση στρογγυλά ή χοντρά.
    • Το βράσιμο τους “al dente” διατηρεί την υφή τους και προσδίδει ωραία αντίθεση με την μαλακή γέμιση.
  • Γέμιση:

    • Ο κιμάς και το ρύζι αποτελούν την κλασική βάση, ενώ η προσθήκη λαχανικών (καρότο, κρεμμύδι) δίνει χρώμα, θρεπτικά συστατικά και extra γεύση.

    • Μην ξεχνάτε τα μυρωδικά! άνηθος και δυόσμος προσθέτουν φρεσκάδα και άρωμα.

  • Σάλτσα αυγολέμονο:
    • Η αέρινη υφή της σάλτσας είναι το “μυστικό” για ένα ονειρικό αποτέλεσμα.
    • Η ισορροπία ξινού-λεμονάτου και της κρεμώδους υφής είναι απαραίτητη.

Συνολικά:

  • Γεύση: Πλούσια, γευστική, με ωραίες ισορροπίες ξινού, αλμυρού και γλυκού.
  • Υφή: Αντίθεση τρυφερών κολοκυθιών, μαλακής γέμισης και αέρινης σάλτσας.
  • Εμφάνιση: Χαρούμενα χρώματα, λαχταριστή όψη.

Υλικά

Γέμιση
400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι
1 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο δυόσμο
αλάτι πιπέρι λάδι
100-150 γρ ρύζι Καρολίνα

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια τόν χυμό

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατευοντας τον κιμά ένα κρεμμύδι τρία φρέσκα κρεμμυδάκια άνηθο δυόσμο αλάτι πιπέρι λάδι κ λίγο ρύζι Καρολίνα γεμίζουμε τα κολοκυθάκια αφού πρώτα τα τρυπάμε γύρω γύρω ρίχνουμε το νεράκι λάδι αλάτι κ ψήνουμε στους 180 βαθμούς 💕 Για το αυγολέμονο περνω το κουπάκι απ’το μπλέντερ σπάζω δύο αυγά δύο λεμόνια τόν χυμό κ τα χτυπάω στο μηχάνημα που χτυπάω το φραπέ έχω κρατήσει ζωμό περίπου μία κούπα κ κάτι όπως είναι καυτός το ρίχνω στο μίγμα του αυγού ενω συνεχίζω το χτύπημα κ περιχυνω επάνω στα κολοκυθάκια κουνάω καλά το ταψί να πάει παντού θα έχετε πετύχει το πιο ωραίο αυγολέμονο

H συνταγή είναι της Anna Karatzoglou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ

Η οικογένειά μου πάντα παραγγέλνει αυτό το φαγητό

Υλικά

500 gm μετρια κολοκυθάκια
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ πελτέ
1/2 κουτατάκι χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί
1/2 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Αλάτι πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρύφαλλα
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Καβουρδίζω τον κιμά μου σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι – κατσαρολίτσα μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , το σκόρδο , την κανέλα , την πάπρικα και τα γυρίζω μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια και να ανταλλάξουν αρώματα.
Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ και γυρίζω λίγο ακόμα .
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω την ντομάτα σε κύβους και το μαϊντανό , τα γυρίζω δυο-τρεις φορές και προσθέτω τον ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνω και σκεπάζω το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.

Πλένω τα κολοκύθια μου αφαιρώ τα κοτσάνια και τα κόβω στη μέση.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ την ψυχα προσεκτικά και τα αφήνω στην ακρη.

Για την μπεσαμελ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Απλώνω λιγη μπεσαμέλ στην βάση του πυρεξ και από πάνω τακτοποιω τα κολοκυθάκια. Τα αλατίζω ελαφρώς , πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα και τα γεμίζω με κιμά. Από πάνω βάζω την μπεσαμελ και πασπαλίζω με λίγο τυράκι ακόμα.

Ψήνω το φαγητό μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά Με σάλτσα μπεσαμέλ

 

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠιπεριές γεμιστές με κοτόπουλο: Πλούσια γεύση και δροσερή πινελιά με γιαούρτ
Επόμενο άρθροΜαλακά ψωμάκια στο τηγάνι με μερέντα