Κολοκυθάκια σε κουρκούτι με τζατζίκι
Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά:
- Κουρκούτι: Χρυσαφένιο, τραγανό, και αφράτο! Το μυστικό είναι στο σωστό χτύπημα για να ενσωματωθεί αέρας, και φυσικά, η προσθήκη κρύας μπύρας για extra αφράτο αποτέλεσμα.
- Κολοκυθάκια: Γλυκά, ζουμερά, και τέλεια ψημένα! Η λεπτή φέτα εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο και διατηρεί την υγρασία.
- Τζατζίκι: Δροσερό, αγγουράτο, και με την τέλεια ισορροπία σκόρδου, άνηθου, και λεμονιού! Ιδανικό συνοδευτικό για να “σβήνει” τηγανητά.
Συνολικά:
- Γεύση: Αξεπέραστη! Ο συνδυασμός του τραγανού κουρκουτιού, του ζουμερού κολοκυθιού, και του δροσερού τζατζικιού είναι απλά μαγικός.
- Υφή: Τέλεια ισορροπία τραγανού και μαλακού.
- Εμφάνιση: Ελκυστικό και λαχταριστό! Το χρυσαφένιο χρώμα και η ωραία παρουσίαση με το τζατζίκι κεντρίζουν αμέσως την όρεξη.
Προτάσεις:
- Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά στο κουρκούτι, όπως άνηθο, μαϊντανό, ή ρίγανη.
- Για πιο spicy γεύση, προσθέστε πιπεριές Φλωρίνης στο κουρκούτι ή στο τζατζίκι.
- Σερβίρετε με φέτες λεμονιού για extra δροσιά.
Συμπέρασμα:
Κολοκυθάκια σε κουρκούτι με τζατζίκι: ένα πιάτο που συνδυάζει γεύση, υφή, και εμφάνιση! Ιδανικό για ορεκτικό, μεζέ, ή ακόμα και για κυρίως γεύμα.
Βαθμολογία: 5/5
Tip: Για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, βάλτε το κουρκούτι στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τηγανίσετε τα κολοκυθάκια.
Υλικά:
- 2-3 κολοκυθάκια
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι μπύρα (ή ανθρακούχο νερό)
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το τζατζίκι:
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αγγούρι τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αλεύρι με την μπύρα (ή το ανθρακούχο νερό) -εγω δεν ειχα αυτη την φορα- μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βουτάμε τις φέτες κολοκυθάκι στο κουρκούτι, τις αφήνουμε να στραγγίξουν ελαφρώς και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Βγάζουμε τα κολοκυθάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το γιαούρτι με το αγγούρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά με δροσερό τζατζίκι.
Συμβουλές:
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο κουρκούτι και άλλα υλικά της αρεσκείας μας, όπως τριμμένο τυρί, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή άνηθο.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να πανάρουμε τα κολοκυθάκια σε αλεύρι πριν τα βουτήξουμε στο κουρκούτι.
- Το τζατζίκι μπορούμε να το φτιάξουμε με αγγούρι τριμμένο ή ψιλοκομμένο.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο τζατζίκι λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο.
Καλή όρεξη!