Κολοκυθόπιτα με τραχανά “Ταρκάσι”
Η κολοκυθόπιτα με τραχανά είναι μια συνταγή απο τις γιαγιαδες μας που έχει νοσταλγική γεύση και πολυ νοστιμιά. Η κολοκύθα δένει αρμονικά με τον τραχανά, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη αλμυρή νότα που την κάνει μοναδική. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτήν την κολοκυθόπιτα με τραχανά, είτε νηστίσιμη είτε με τυρί, για να απολαύσετε μια αυθεντική γεύση που θα σας ταξιδέψει σε παλιές εποχές.
(Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας 1 ταψί 34 εκ διαμέτρου 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά)
Συστατικά
1 κιλό κολοκυθάκια ή σάρκα από μεγάλη κολοκύθα
150 γρ τραχανά
3 αυγά
250 γρ τυρί φέτα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Διαδικασία
Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα κολοκύθια ή την κολοκύθα και αλατίζουμε. Αφήνουμε μισή ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά του κολοκυθιού. Στύβουμε το κολοκύθι με τα χέρια μας.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το κολοκύθι τον τραχανά , τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τη φέτα τριμμένη σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα μέτριο ταψί ( διαμέτρου 34 εκατ.) και αδειάζουμε το μείγμα. Προσοχή δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά η στρώση περίπου 1.5 εκατοστό όχι πιο πολύ.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Αυτή η πίτα γίνεται ωραία σε χαλκωματένιο ταψί κατά την άποψη της μητέρας μου γιατί έτσι κάνει καλή κρούστα από κάτω. Προτιμήστε κάποιο τύπου σινί όχι ανοξείδωτο.
Στο χωριό βέβαια την έψηναν στη γάστρα, άλλο ψήσιμο άλλη γεύση!!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΞΑΝΘΗ · 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 via www.asproylas.gr