📖 Υλικά:

– Αμύγδαλα, φουντούκια ή καρύδια αλεσμενα σε σκόνη – 100 γρ
– Βανίλια – ½ λοβό
– Αλεύρι – 250 γρ + 1 κ.γ. πασπαλίζουμε με κουτάλι
– Αλάτι – 1 πρέζα
– Ζάχαρη άχνη – 90 γρ
– Βούτυρο – 230 γρ
– Ζάχαρη άχνη – 85 γρ

Προετοιμασία:

1. Κόβουμε τον λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα μαχαίρι.
Η βανίλια μπορεί να αντικατασταθεί με 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη, τους ξηρούς καρπούς και τη βανίλια.
Ζυμώστε το ξηρό μείγμα με μαλακωμένο βούτυρο και ζυμώστε γρήγορα τη ζύμη.
Αν δεν ενωθούν τα ψίχουλα, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό στη ζύμη.
3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
5. Ανοίγουμε την παγωμένη ζύμη σε ένα λουκάνικο πάχους 12-15 mm. Κόψτε το σε ίσα κομμάτια μήκους 3-4 εκ.
Από κάθε κομμάτι, διαμορφώστε κυλίνδρους με κωνικές άκρες, λυγίστε τους σε μισοφέγγαρα.
6. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

7. Πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Ρίξτε το μισό μείγμα πάνω από τα ζεστά μπισκότα, κρυώστε εντελώς και πασπαλίστε με την υπόλοιπη σκόνη.
Τα τελικά κουλουράκια μπορούν να αποθηκευτούν σε κλειστό δοχείο για έως και 3 εβδομάδες.