Kουλουράκια πασχαλινά σμυρνιώτικα

Τα κουλουράκια σμυρνιώτικα, με την τραγανή υφή και το πλούσιο άρωμα της βανίλιας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού. Η παρασκευή τους, γεμάτη μεράκι και αγάπη, κρύβει μυστικά που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανή την κληρονομιά των προσφύγων από τη Σμύρνη.

Πέρα από την απλή γεύση, τα κουλουράκια σμυρνιώτικα φέρουν μαζί τους ιστορίες και συναισθήματα

Υλικά:

  • 1280 γραμμάρια βούτυρο (700 γραμμάρια αγελαδινό + 580 γραμμάρια φυτική)
  • 1 kg ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 ποτήρι του νερού αλουσιά
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας baking powder
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 5 βανίλιες
  • Ξύσμα μπόλικο από λεμόνι και πορτοκάλι
  • 4 κιλά αλεύρι περίπου μπλε
  • 1 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για την επάλληψη

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά.
  2. Ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, την αλουσιά, το κονιάκ, το baking powder, τη σόδα, τη βανίλια και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
  3. Τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη όμορφη η οποία δεν πλάθεται εύκολα.
  4. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα αλείφουμε με το αραιωμένο αυγό.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ρωδίσουν.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά και σταφίδες, καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
  • Αν η ζύμη σας είναι πολύ μαλακή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Μπορείτε να διαμορφώσετε τα κουλουράκια σας σε διάφορα σχήματα, όπως κηρύθρες, πουλιά ή λουλούδια.
  • Για να γίνουν τα κουλουράκια σας πιο αφράτα, μπορείτε να τα αφήσετε να ξεκουραστούν για λίγο στο ψυγείο πριν τα ψήσετε.

Καλή επιτυχία!

Η Συνταγή είναι της κας Maria Hatzidaki

Προηγούμενο άρθροΨωμάκια Πατάτας…το πιο νόστιμα
Επόμενο άρθροΠασχαλινά Τσουρέκια 2024: Αφράτα, γευστικά με 2 μυστικά υλικά!