Κουλουράκια βουτύρου με πορτοκάλι

Μμμ… μυρωδιά βουτύρου και πορτοκαλιού!

Αυτά τα κουλουράκια βουτύρου με πορτοκάλι είναι απλά μαγικά! Η βουτυρένια γεύση αγκαλιάζεται τέλεια με το φρέσκο άρωμα πορτοκαλιού, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα.

Λατρεύω:

  • Την τραγανή υφή που διατηρείται για μέρες.
  • Την ισορροπημένη γλυκιά γεύση που δεν λιγώνει.
  • Το πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού που πλημμυρίζει τον χώρο.
  • Την ποικιλία σχημάτων που μπορώ να δημιουργήσω.

Είναι ιδανικά για:

  • Πρωινό με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι.
  • Επιδόρπιο μετά από ένα γευστικό γεύμα.
  • Κέρασμα στους φίλους και την οικογένεια.
  • Δώρο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις.

Σίγουρα θα γίνουν τα αγαπημένα σας κουλουράκια!

Υλικά:

500 γραμμάρια βούτυρο, μαλακό
500 γραμμάρια ζάχαρη
Ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
2 βανίλιες
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
120 γραμμάρια χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
1.350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)

Για το διάλυμα αυγού:

2 κρόκους αυγού
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, τη μαστίχα και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα μαγειρική και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Φτιάχνουμε το διάλυμα αυγού, χτυπώντας τους κρόκους με τη ζάχαρη και το νερό.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.


Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.


Ψήνουμε τα κουλουράκια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή σοκολάτα.
Αν θέλετε τα κουλουράκια σας να είναι πιο τραγανά, μπορείτε να ψήσετε για 2-3 λεπτά περισσότερο.
Τα κουλουράκια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 εβδομάδες.

Καλή σας όρεξη!

Photo: Maria Giagia

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα EXPRESS: Ακαταμάχητη γεύση με πλούσια γέμιση τυριού
Επόμενο άρθροΚέικ Ροδάκινο