Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, με το τραγανό σουσάμι, την αφράτη ψίχα και τη γλυκιά γεύση, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Πέρα από ένα απλό ψωμί, είναι μια ιεροτελεστία, μια συνήθεια, μια ζεστή αγκαλιά.

Η πρώτη μπουκιά:

Από την πρώτη μπουκιά, νιώθεις την τραγανότητα του σουσαμιού να δίνει μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα. Η αφράτη ψίχα λιώνει, αφήνοντας μια ζεστή γεύση που σε ταξιδεύει στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης.

Πολύτιμες αναμνήσεις:

Κάθε κουλούρι ξυπνάει αναμνήσεις. Σαν παιδί, θυμάμαι να τρώω ζεστά κουλούρια από πλανόδιους πωλητές, περπατώντας στην παραλία. Αργότερα, τα κουλούρια συντρόφευαν τις βόλτες στην Τσιμισκή, τις συζητήσεις με φίλους, τις βραδιές στο θέατρο.

Σύμβολο της πόλης:

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν είναι απλά ένα ψωμί. Είναι ένα σύμβολο της πόλης, μια ζεστή αγκαλιά που προσφέρει στους ντόπιους και στους επισκέπτες. Είναι μια γεύση που μένει χαραγμένη στη μνήμη, μια ανάμνηση που σε καλεί να επιστρέψεις.

Συνοψίζοντας:

  • Τραγανό σουσάμι, αφράτη ψίχα, γλυκιά γεύση.
  • Ιεροτελεστία, συνήθεια, ζεστή αγκαλιά.
  • Ξυπνάει αναμνήσεις, φέρνει χαρά.
  • Σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ζεστή αγκαλιά.
  • Μικρή απόλαυση, κομμάτι της καθημερινότητας, γευστική γωνιά της Ελλάδας.

Υλικά

40 γρ νωπη μαγιά
220 γρ ζεστό νερό
300 γρ αλεύρι,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
75 γρ μελάσα σταφυλιού
50 γρ νερό.
140 γρ σουσάμι.

Εκτέλεση

Αναμείξτε τη μαγιά με 50 γρ ζεστό νερό (30 C), αφήστε το να καθίσει 10 λεπτά μέχρι να γίνει αφρός.
Αναμείξτε σε μίξερ βάσης το  αλεύρι,  αλάτι, 170 γρ ζεστό νερό και τη μαγιά και αναμείξτε (περίπου 8 min μέχρι η ζύμη δεν είναι πια κολλώδες ).
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ενα λαδωμένο μπολ με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, και καλύψτε λάδι και την ζύμη.
Κάλυψτε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα 30 (μέχρι να διπλασιαστεί) σε ένα ζεστό μέρος.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μελάσα σταφυλιού και 50 γρ νερό. Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.

Χτυπήστε απαλά την φουσκωμένη ζύμη στον παγκο και χωρίζουμε στα 6 ίσα κομμάτια, τα πλάθετε σε μπαλάκια.
Κυλήστε μια κάθε φορά μπάλα σε μήκος περίπου 70cm, στη συνέχεια σχηματίστε ένα σχοινί και να κλειστεί το σαν δακτύλιος.
Βυθίστε το δαχτυλίδι στο μείγμα μελάσας και στα δύο πλαϊνά και μετά βυθίστε και τις δύο πλευρές το σουσάμι.
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να ξεκουραστει περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει λίγο. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου, στο 200 C και τα ψήνουμε για 15 έως 18 μέχρι να παρουν ένα χρυσό χρώμα. 

Συνοδεύστε με τυρί φέτα ή κασέρι

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ κρέμα με καρύδια και βανίλια
Επόμενο άρθροKέικ σοκολάτας με τραγανό αμύγδαλο