Kουλουράκια τσουρεκάκια

Τα κουλουράκια τσουρεκάκια είναι μικρά, αφράτα και αρωματικά αρτοποιήματα από την ελληνική κουζίνα. Έχουν μοναδική υφή και γεύση, συνήθως περιέχουν αρωματικά όπως μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι και αποτελούν δημοφιλή επιλογή για γλυκά εδέσματα σε πολλές περιπτώσεις.

Υλικά

1 και 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
3 φακελάκια μαγιά
1 και 1/2 κούπα γάλα
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
6 αυγά
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
1/2 κούπα φυτίνη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
λίγο αλάτι
1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
λίγη μαστίχα
2 βανίλιες
1 πορτοκάλι χυμό-ξύσμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ χλιαρό νερό (1 ποτήρι) τις μαγιές λίγη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα τη ζάχαρη να ζεσταθεί λίγο μετά ρίχνουμε το κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα, βανίλιες, πορτοκαλί
αλάτι χτυπάμε λίγο τα αυγά και αυτά μέσα και τα βούτυρα
Ολα μαζί τώρα στο μίξερ ή στη λεκάνη και τη μάγια, λίγο λίγο το αλεύρι και το ηλιέλαιο
Αφήνουμε να διπλασιαστεί πλάθουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε 180 βαθμους αέρα

Η συνταγή είναι της Φρειδερικη Γιαννουλοπουλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τσουρεκάκια

Τσουρεκάκια

Συστατικά

1.100 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ ζάχαρη
240 γρ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά συν ένα για το πλύσιμο των αυγών
Μαχλέπι 10 γρ
κουταλιά της σούπας βανίλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 γρ χυμό πορτοκαλιού
150 γρ ελαιόλαδο
100 γρ νερό χλιαρό
70 γρ μαγιά ξερή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μέθοδος

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό, 100 γραμμάρια αλεύρι και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ανακατεύουμε
μέχρι να διαλυθεί, αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε 300 γρ ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς μαζί και ανακατέψτε. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο
αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη και ζυμώνουμε για 5 λεπτά

Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε.
Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ και σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε να καθίσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει το ζυμώνουμε και κάνουμε μπαλάκια 100 γρ. Τα τυλίγουμε και κάνουμε σαλιγκάρια. Και βάλτε σε στρωμένο
δίσκο χαρτιού. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλη 1 ώρα και σκεπάζουμε.
Όταν είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο, χτυπήστε μαζί 1 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας γάλα. Αλείφουμε με αυτό τα τσουρεκάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 190 C για 30 λεπτά.

H συνταγή είναι της Tsourounakis Angela 

Προηγούμενο άρθροΛαχταριστή Νηστίσιμη Μπουγάτσα με Χρυσαφένιο Kαταΐφι
Επόμενο άρθροΨωμί στην γάστρα: Η συνταγή που θα σε κάνει να το φτιάχνεις συνέχεια