Σήμερα, θα σας παρουσιάσω μια εναλλακτική συνταγή για να απολαύσετε το κουνουπίδι, ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές των ψαριών είναι πολύ υψηλές. Αυτό το πιάτο, που συχνά αποκαλείται “ο μπακαλιάρος των φτωχών”
Συστατικά:
500 γραμμάρια μπουκετάκια κουνουπιδιού
100 γρ αλεύρι 00
200 γρ αλεύρι ρυζιού
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
Αλάτι για γεύση
400 ml πολύ κρύο ανθρακούχο νερό
Για τη σκορδαλια:
250 γρ. ψωμί
1/2 φλ. καρυδόψιχα
3-4 σκελ. σκόρδο
1/4 φλ. ξίδι
1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση
Ξεκινήστε πλένοντας τις μπουκίτσες κουνουπιδιού, βράστες τις σε άφθονο αλατισμένο νερό για πέντε λεπτά και αφήστε τις να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια με την πάπρικα και το αλάτι, μετά προσθέτουμε λίγο λίγο το πολύ κρύο ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε σταδιακά με το σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές κουρκούτι. Το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
για την σκορδαλια
Παίρνουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί βγάζουμε την κόρα.
Τις βάζουμε σε νερό (με βάρος από πάνω) για να μουσκέψει καλά.
Όταν μουσκέψει καλά, στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ για να το αλέσουμε.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τα σκόρδα, για να πολτοποιηθούν καλά.
Για να γίνει αφρός χρειάζεται πολύ καλή πολτοποίηση όλων των υλικών.
Προσθέτουμε το ξίδι και το απαλό ελαιόλαδο με ροή κλωστής.
Αν δεν σας αρέσει παχύ το μίγμα, αραιώστε το με λίγο νερό.
Αλατίζουμε κατά βούληση στο τέλος και ελέγχουμε το ξύδι, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα..
Βγάζετε το κουρκόυτι από το ψυγείο, βουτάτε μέσα τις μπουκίτσες του κουνουπιδιού, μία τη φορά και τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι.
Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τα σερβίρουμε με σκορδαλιά.