Λαχανόπιτα

Η μυρωδιά της φρεσκοψημένης λαχανόπιτας γεμίζει το σπίτι και ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Το τραγανό φύλλο, η ζουμερή γέμιση και τα αρώματα από τα λαχανικά συνθέτουν ένα πιάτο που είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό.

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτής της συνταγής:

  • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Το λάχανο, το καρότο και το κρεμμύδι είναι γεμάτα βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες.
  • Χαμηλή σε λιπαρά: Η συνταγή αυτή δεν περιέχει πολλά λιπαρά, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.
  • Εύκολη στην παρασκευή: Η λαχανόπιτα είναι ένα εύκολο πιάτο που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, ακόμα και όσοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα.
  • Πολύπλευρη: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως πράσο, πιπεριά ή μανιτάρια.
  • Ιδανική για κάθε περίσταση: Η λαχανόπιτα είναι ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως συνοδευτικό.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Είμαι σίγουρος ότι θα σας ενθουσιάσει!

Μερικές επιπλέον συμβουλές:

  • Για ακόμα πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να αλείψετε τα φύλλα με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο πριν τα βάλετε στο ταψί.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση μπαχαρικά της αρεσκείας σας, όπως ρίγανη, θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
  • Αν θέλετε η λαχανόπιτά σας να είναι πιο πικάντικη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι ή πιπεριά Φλωρίνης.
  • Σερβίρετε τη λαχανόπιτα ζεστή ή χλιαρή, με γιαούρτι ή τζατζίκι.

Θα χρειαστούμε:

για την ζύμη
αυγά – 4 τεμ.,
Γιαουρτι – 170 g,
Αλεύρι – 150 g,
Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού,
Μπέικιν πάουντερ – 1 κουταλάκι του γλυκού

Για γέμιση:
λάχανο – 1 μικρό κεφάλι,
καρότα – 1 τεμ.,
κρεμμύδια – 1 τεμ.,
Άνηθος – 1 ματσάκι,
Αλάτι, πιπέρι – για γεύση,
Φυτικό λαδι και βούτυρο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μισούς δακτυλίους. Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε αυτό μέχρι να μαλακώσει. Ψιλοκόβουμε τα καρότα στον χοντρό τρίφτη και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
Όσο τσιγαρίζονται τα καρότα και τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε το λάχανο. Προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο στα λαχανικά στο τηγάνι, το λιώνουμε και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο.
Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει η τελική γέμιση.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε πρώτα το γιαουρτι και μετά το μειγμα με το αλεύρι.

Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ή αλεύρι. Ρίχνουμε λίγη ζύμη στη φόρμα και την απλώνουμε στον πάτο σε μια λεπτή στρώση.
Τοποθετούμε τη γέμιση και τη καλυπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά.
Αφληστε να κρυωσει λίγο πριν το σερβίρετε και κόψτε σε κομμάτια.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή

Υλικά

• 500 γραμ. σπανάκι
• 300 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
• 250 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
• 250 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
• 200 γραμ. μυρώνια
• 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 3 – 4 φύλλα φρέσκο δυόσμο
• 2 – 3 κουτ. σούπας αλεύρι
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ’ αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και τα φυλάμε σκεπασμένα.
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.

Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). Χωρίζουμε τη γέμιση σε οχτώ, ίσια μέρη.
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, (αν θέλουμε το κόβουμε στα δύο απ᾿ την αρχή), τοποθετούμε την γέμιση σε λωρίδα, κοντά στην μια άκρη, λαδώνουμε το φύλλο μέχρι τη μέση και αρχίζουμε να τυλίγουμε τη γέμιση με το φύλλο, σε ρολό.
Όταν τυλιχτεί η γέμιση, και φτάσουμε στη μέση, κόβουμε το φύλλο.
Έπειτα πατάμε το ρολό στις δύο άκρες, για να κλειστεί μέσα η γέμιση.
Στη συνέχεια, το περιστρέφουμε, φτιάχνοντας σαλίγκαρο.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί Ν°38, (διαμ. 38 εκ.) και μεταφέρουμε στο κέντρο του, το σαλίγκαρο.
Συνεχίζουμε απλώνοντας το δεύτερο κομμάτι γέμιση, στο άλλο μισό φύλλο, τυλίγοντάς το σε ρολό, όπως το πρώτο κομμάτι.
Παίρνουμε το δεύτερο ρολό, το μεταφέρουμε στο ταψί και συνεχίζουμε το σαλίγκαρο, ξεκινώντας από το σημείο που σταμάτησε το πρώτο ρολό.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση και να ολοκληρωθεί ο σαλίγκαρος. (Αν χρειαστεί για να χωρέσει, πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας).
Λαδώνουμε την στιφτή μας, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 190°C, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας, για περίπου 60′ με 80′.
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Προηγούμενο άρθροΤέλεια σοκολατένια μπισκότα, εξαιρετικά απαλά και αφράτα! Γεμιστά με κρέμα
Επόμενο άρθροΝα ζητήσω βοήθεια από τους καλεσμένους μου για το γιορτινό τραπέζι;