Μακαρονόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Αχ, τι νοστιμιά! Η μακαρονόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, γεμάτο με υπέροχες γεύσεις και υφές. Το τραγανό φύλλο, τα ζουμερά μακαρόνια, η πλούσια κρέμα με τυρί… όλα μαζί συνθέτουν ένα πιάτο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Τι μου αρέσει:

  • Το χειροποίητο φύλλο: Φυσικά, η μακαρονόπιτα δεν είναι μακαρονόπιτα χωρίς το χειροποίητο φύλλο. Η λεπτή και τραγανή υφή του κάνει όλη τη διαφορά, δίνοντας στο πιάτο μια αξεπέραστη γεύση.
  • Η πλούσια γέμιση: Η γέμιση της μακαρονόπιτας είναι πάντα πλούσια και γευστική. Συνήθως περιλαμβάνει μακαρόνια, τυρί (φέτα, κεφαλοτύρι, ή και άλλα), αυγά, γάλα, και μπαχαρικά.
  • Η ποικιλία: Η μακαρονόπιτα μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά στη γέμιση, όπως μανιτάρια, πιπεριές, ή ζαμπόν.
  • Η νοστιμιά: Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι η νοστιμιά! Η μακαρονόπιτα είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Συμβουλές:

  • Για ακόμα πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να αλείψετε τα φύλλα με λίγο λάδι πριν τα ψήσετε.
  • Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά στη γέμιση, όπως μοσχοκάρυδο, πιπέρι, ή ρίγανη.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε την μακαρονόπιτα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσει.

Σας εύχομαι καλή όρεξη!

Υλικά

Για το φύλλο :
3 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ. (γεμάτα)
10 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. τσίπουρο
200 ml. νερό
Αλάτι
Για την Γέμιση
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 για παστίτσιο
4 αυγά
3 φλιτζάνια γάλα
300 γραμμάρια φέτα
300 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
300 γραμμάρια κασέρι Μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε τυρί εσείς θέλετε.
Αλάτι πιπέρι .

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό aldente γιατί θα ψηθούν και μέσα στο φούρνο ..αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μας ,τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και μετά ρίχνουμε τα αυγά με το γάλα.

Ετοιμάζουμε το φύλλο : σε μια λεκάνη ζυμώματος ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι . Κάνουμε μια
λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το τσίπουρο . Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να
μοιάζει το αλέυρι με βρεγμένη άμμος . Προσθέτουμε τότε το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πετύχουμε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι . Αν κολλάει στα χέρι , προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα . Βγάζουμε τότε το ζυμάρι από τη λεκάνη , το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα μέχρι να τελειοποιηθεί . Το χωρίζουμε τότε σε 4 μέρη , με το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο ώστε να το τοποθετήσουμε για βάση της πίτας και να υπερκαλύψει τα τοιχώματα του ταψιού .
Ανοίγουμε λοιπόν το πρώτο (το μεγαλύτερο) φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη αλευρώνοντας για να μην κολλάει .
Λαδώνουμε το ταψί μας με μπόλικο λάδι και μεταφέρουμε εκεί το φύλλο που ετοιμάσαμε .
Λαδώνουμε πάλι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο στρώνουμε από πάνω,
ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανοίγουμε το τρίτο φύλλο και το απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια.
Λαδώνουμε καλά και συνεχίζουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο μαζί με το πλαϊνό του ταψιού τα γυρίζουμε σε κόθρο . Χαράζουμε την πίτα μας , τη ραντίζουμε με λάδι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τελευταία σχάρα για μια ώρα μέχρι να ροδοψηθεί .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Προηγούμενο άρθροΡολό Σοκολάτας με Κρέμα Γάλακτος
Επόμενο άρθροΔεν θα ξαναφτιάξετε άλλη Βασιλόπιτα