Αυτή η συνταγή για Μελιτζάνα Βεντάλια είναι ό,τι πρέπει για ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια. Η πλούσια γεύση από τις δύο γεμίσεις, κιμά και σάλτσα ντομάτας, συνδυάζεται τέλεια με την απαλή και ζουμερή μελιτζάνα, δημιουργώντας ένα πραγματικό αριστούργημα.
Υλικά:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 200g κιμάς μοσχαριού
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι σπιτική σάλτσα ντομάτας
- 100g τυρί γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες 1-1,5 cm, χωρίς να τις κόψετε τελείως (σαν βεντάλια).
- Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τες για 30′ να βγάλουν τα υγρά τους.
- Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3′.
- Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίξτε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε για 10′.
- Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και στεγνώστε τες.
- Γεμίστε εναλλάξ τις “τσέπες” των μελιτζανών με τον κιμά και την σάλτσα ντομάτας.
- Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ρίξτε λίγη σάλτσα ντομάτας στο πάτο του ταψιού.
- Πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.
- Ψήστε για 30-35′ μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να λιώσει το τυρί.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της γέμισης κιμά και άλλα λαχανικά, όπως καρότο, πιπεριά ή μανιτάρια.
- Αντί για σπιτική σάλτσα ντομάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα.
- Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας, όπως ρίγανη ή θυμάρι.
- Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές με ρύζι ή ψωμί.
Καλή όρεξη!