Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Μμμμμ… Μελιτζάνες Παπουτσάκια!

Αχ, τι υπέροχο πιάτο! Ας δούμε τί μπορούμε να πούμε για τις μελιτζάνες παπουτσάκια:

Γεύση:

  • Η μελιτζάνα, αφράτη και ζουμερή, αγκαλιάζει τον πλούσιο κιμά, δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία.
  • Tα αρώματα από τα μπαχαρικά, δίνoυν μια πινελιά πικαντικου που ισορροπεί τέλεια με το υπόλοιπο πιάτο.
  • Η μπεσαμέλ, κρεμώδης και βελούδινη, έρχεται να απογειώσει την γεύση με την απαλότητά της.

Υφή:

  • Η μελιτζάνα, μαλακιά και τρυφερή, λιώνει στο στόμα.
  • Ο κιμάς, μελωμένος και χυλωμένος, προσφέρει μια αίσθηση πληρότητας.
  • Η μπεσαμέλ, ελαφριά και αφράτη, δίνει μια αέρινη υφή στο πιάτο.

Εμφάνιση:

  • Τα παπουτσάκια, χρυσαφένια και λαχταριστά, στολίζουν το τραπέζι με τα ζωηρά χρώματά τους.
  • Το πασπάλισμα με τυρί, προσθέτει μια πινελιά κομψότητας.

Συνοψίζοντας:

  • Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα πιάτο γευστικότατο, με πλούσια υφή και εντυπωσιακή εμφάνιση.
  • Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα επίσημο γεύμα.
  • Σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Υλικά που χρειαζόμαστε:

4 μελιτζάνες.
1 κιλό κιμά.
1 κρεμμύδι.
4 ντομάτες.
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί.
1 ξυλάκι κανέλα.
αλάτι.
πιπέρι.
μπαχάρια.

Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 lt γάλα φρέσκο
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθούν 8 κομμάτια και τις βάζουμε από το βράδυ σε νερό για να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια τις αδειάζουμε για να τις γεμίσουμε με τον κιμά.
Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Τον σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι.

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, βάζουμε και το αυγό ενώ ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και ετοιμάζουμε την μπεσαμελ

για την μπεσαμελ
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή Απόλαυση

Photo: Το Πιθάρι

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό τυρί κρέμα
Επόμενο άρθροΜους γιαουρτιού µε μαρμελάδα