Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Υλικά που χρειαζόμαστε:

4 μελιτζάνες.
1 κιλό κιμά.
1 κρεμμύδι.
4 ντομάτες.
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί.
1 ξυλάκι κανέλα.
αλάτι.
πιπέρι.
μπαχάρια.

Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 lt γάλα φρέσκο
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθούν 8 κομμάτια και τις βάζουμε από το βράδυ σε νερό για να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια τις αδειάζουμε για να τις γεμίσουμε με τον κιμά.
Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Τον σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι.

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, βάζουμε και το αυγό ενώ ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και ετοιμάζουμε την μπεσαμελ

για την μπεσαμελ
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή Απόλαυση

Photo: Το Πιθάρι