Mελιτζάνες και πιπεριές στο φούρνο
Αυτό το πιάτο είναι ένα κλασικό αγαπημένο, γεμάτο με πλούσιες γεύσεις και υπέροχα αρώματα. Οι μελιτζάνες, μαλακές και ζουμερές, αγκαλιάζουν τις πιπεριές, δημιουργώντας μια γλυκιά και πικάντικη αρμονία. Η σάλτσα ντομάτας προσθέτει μια δόση φρεσκάδας και οξύτητας, ενώ το τυρί λιώνει και δένει όλα τα υλικά μαζί σε μια ζεστή και απολαυστική αγκαλιά.
Τι μου αρέσει σε αυτό το πιάτο:
- Η τέλεια ισορροπία γλυκιάς και πικάντικης γεύσης.
- Η απαλή υφή των μελιτζανών και η τραγανή υφή των πιπεριών.
- Η πλούσια σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο τυρί.
- Η ευκολία στην προετοιμασία και το ψήσιμο.
- Η ευελιξία του πιάτου, καθώς μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό.
Υλικά:
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
3-4 πράσινες πιπεριές
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ντομάτακια (ή 400 ml σάλτσα ντομάτας)
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό
Ρίγανη
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
Τηγανίστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτριο προς δυνατό φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίξτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1 λεπτό.
Ρίξτε τα ντοματάκια (ή τη σάλτσα ντομάτας), αλάτι, πιπέρι και νερό.
Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά.
Προσθέστε τα λαχανικά και σιγοβράστε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρέξ.
Πασπαλίστε με ρίγανη, μαϊντανό και τυρί (αν θέλετε).
Ψήστε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το τυρί.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότο, κολοκυθάκι ή μανιτάρια.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κ.γ. ζάχαρη στη σάλτσα για να ισορροπήσετε την οξύτητα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με τριμμένη φέτα.
Σερβίρετε με ψωμί ή ρύζι.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου